Set zakona o akcizama uvršten u dnevni red Doma naroda

14:36, 07.12.2017.
Thumbnail

Set zakona o akcizama uvršten je u dnevni red sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je počela danas u Sarajevu.

Delegati će u skraćenoj proceduri razmatrati prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Modifikovani prijedlog s pratećim poboljšanjima usaglašezakon o akcizama, akcizen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Ustavnopravna Komisija i Komisija za finansije i budžet Doma naroda prije sjednice Doma su bez rasprave usvojile ove zakonske prijedloge.

Postoje najave da će Dom naroda danas obaviti raspravu i izjašnjavanje u oba čitanja o setu zakona o akcizama.

Ovo je peti pokušaj da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji set zakona o povećanju akciza.

Delegati bi danas trebalo da u drugom čitanju razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se traži ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulisano aktuelnim zakonom.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kojima se reguliše trajanje godišnjeg odmora za zaposlene u ovim institucijama.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

(Srna)