IT sektor može pomoći privrednicima

20:30, 01.12.2015.
Thumbnail

Severin Kisin, iz Gradiške, prije sedam godina pokrenuo je marketinšku agenciju "Imperialmm" sa nekoliko prijatelja. Kancelarija, nekoliko računara i tim od dva menadžera, dva studenta elektrotehnike, fotografa i žurnaliste njegova su dobitna kombinacija.

Drugim preduzećima nude usluge audio i video produkcije, marketinga, veb i grafičkog dizajna, brendiranja, programiranja. Severin kaže, od tih poslova se kod nas može lijepo živjeti. Još da i privrednici prepoznaju njihove potencijale.

"Tehnologija je jedina stvar koja genralno iz ničega može da stvori nešto i da zaposlimo mlade ljude. Sad trenutno radimo na aplikaciji za telefone gdje možemo da ponudimo određene stvari, zato što smo svjedoci da svi od ujutro do naveče smo uz telefon tako da je ciljna grupa sad uz tablete, računare i telefone nego na nekim drugim mjestima", rekao je Severin.

Privrednici iz Srpske i regiona okupili su se u Banjaluci, kako bi razmijenili iskustva o povezivanju realnog i IT sektora. IT-jevci kažu da je vrijeme za primjenu njihovih znanja i rješenja u svakodnevnom poslovanju preduzeća.

"Danas ćemo pokušati doći do odgvora da li u IT sektoru, odnosno IT industriji možemo koristiti i koliko možemo koristiti domaći proizvod", rekao je predsjednik 'Biznis kluba' Goran Ćorić.

"USAID je veoma ponosan što učestvuje u izgradnji vještina mladih programera i što pokušava da ih poveže sa drugim kompanijama, IT kompanijama širom svijeta", rekao je Piter Dafi, šef misije USAID-a.
Mladi ljudi su ti koji pokreću firme i otvaraju nova radna mjesta u IT sektoru. Znanje i tehnologije su im osnovna sredstva za rad. Još samo da ih domaće tržište prepozna.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!