SDA bira između četiri kandidata

19:38, 14.05.2018.
Thumbnail

Denis Zvizdić još nije odustao od kandidature u svojoj stranci za bošnjačkog člana Predsjedništva, ali je na korak da to učini.

Supruga stranačkog šefa, Sebija Izetbegović, poslije višemjesečnih spekulacija, ipak je odlučila da se nađe na listi kandidata, iako su u SDA odgovorno tvrdili da od njene kandidadture nema ništa.

Da li ponovo Denis Zvizdić pokušava da natjera Predsjedništvo stranke da iznese samo jedno ime kandidata ili ipak ne bi da stane na crtu Sebiji Izetbegović, zbog, kako i sam kaže prijateljskih odnosa.

“ U slučaju da Predsjedništvo SDA ipak zauzme stav da dobijeni broj kandidatura sa terena nije dovoljan argument za odluku, iako se u svim ranijim izjavama tvrdilo da će upravo stav baze biti odlučujući, te da se o tome treba na konvenciji ponovo i dodatno izjašnjavati, želim reći da nisam spreman podržati takav prijedlog jer ga ne smatram logičnim i da zbog toga neću učestvovati u bilo kakvim daljim izbornim procedurama na najavljenoj konvenciji stranke", naveo je Denis Zvizdić.

Zvizdić tvrdi da baš on, na terenu, ima deveteset odstotnu podršku opštinskuh odbora i da je to za njega sasvim dovoljno da ne ide u unutar stranačku trku. Danas iz Stranke demokratske akcije, na tu temu, niko ne želi da govori, pa političke analitičare i ne čudi mudro ćutnja.

“ Da li će Predsjedništvo pratiti odluku koja dolazi od porodice Izetbegović u ovom smislu i da li će prihvatiti stav kadrovske komisije i odlučiti da se na taj način bira kandidat za člana Predsjedništva ili će se ići sa onim što je do sada na terenu jasno rečeno da u principu većinsku podršku ima sam Zvizdić“, navodi  Adnan Huskić, politički analitičar.

U SDA su i prije mjesec dana govorili da ih iznenađuje Zvizdićevo najavljivanje povlačenja sa liste kandidata i takav njegov istup okarakterisali su kao pritisak na Predsjedništvo stranke. Sa druge strane, kandidati poput Safeta Softića i Šefika Džaferovića gotovo su bili sigurni da im prva dama SDA neće stati na crtu.

Porodica Izetbegović, navodno, ozbiljno računa i na podršku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji će održati predizborni miting ovdje u Sarajevu, samo šest dana prije Kongresa SDA.

Ako bude turski predsjednik uzvraćao predizbornu podršku koju mu pred svake izbore pruža Bakir Izetbegović, neminovno je da će i Erdoganovu podršku dobiti Sebija Izetbegović, iako ni ta podrška ne mora mnogo da znači, jer će glasanje 26.maja, na Kongresu stranke biti tajno.