SB UN i Gutereš pozivaju na prekid nasilja u Mjanmaru

07:30, 14.09.2017.
Thumbnail

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i Savjet bezbjednosti UN pozvali su vlasti u Mjanmaru da okončaju nasilje protiv pripadnika muslimanskog naroda Rohingja, koje je primoralo 400.000 osoba da pobjegnu u Bangladeš.

Gutereš je rekao da se situacija u Rahinu, zapadnoj državi Mjanmara, najbolje može opisati kao "etničko čišćenje", prenosi Rojters.

"Kada je jedna trećina naroda Rohingja morala da napusti zemlju, možete li naći bolju riječ da to opišete?", upitao je Guteres na konferenciji za novinare.

On je pozvao vlasti u Mjanmaru da obustave vojnu akciju, prekinu nasilje, pridržavaju se vladavine prava i priznaju pravo na povratak svih koji su morali da napuste zemlju.

Guterš je naglasio da kriza destabilizuje region.

Ocijenio je da je humanitarna situacija "katastrofalna" i pozvao sve zemlje da obezbijede pomoć.
Dodao je da je u više navrata razgovarao sa liderkom Mjanmara Aung San Su Ći, koja je odustala od plana da prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku naredne nedjelje.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, koji je danas održan na zahtev Švedske i Velike Britanije kako bi se razgovaralo o krizi u Mjanmaru, po drugi put od njenog izbijanja, 15 članica Savjeta bezbjednosti UN saglasile su se da javno osude situaciju.

Savjet je izrazio zabrinutost zbog navoda o "prekomjernom nasilju tokom bezbjednosnih operacija" i pozvao na hitne korake da se okonča nasilje u Rahinu, deeskalira situacija, ponovo uspostavi red i poredak, obezbijedi zaštita civila i riješi problem s izbjeglicama.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft ukazao je da je to prvo saopštenje Savjeta bezbjednosti o Mjanmaru za devet godina.

Rojters ukazuje da oko takvih saopštenje treba da bude postignut konsenzus, a da su Rusija i Kina "tradicionalno štitile Mjanmar od bilo kakve akcije".

Pripadnici muslimanskog naroda Rohingja bježe od nasilja u Rahinu od 25. avgusta, kada su ekstremisti iz te muslimanske manjine napali policijske pogranične punktove što je izazvalo žestok vojni odgovor.

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein nedavno je optužio Mjanmar da sprovodi "sistematski napad" na civilne pripadnika naroda Rohingja i upozorio da je najvjerovatnije riječ o "etničkom čišćenju".

(RTS)