Saznajte gdje su najviše plate u Republici Srpskoj

11:16, 23.05.2018.
Thumbnail

Najviše prosječne nete plate u aprilu u Republici Srpskoj isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja - 1.352 KM i bile su manje za 0,81 odsto u odnosu na martovsku, a najniže u ugostiteljstvu - 557 KM.

Niske prosječne neto plate u aprilu primili su i radnici u građevinarstvu - 561 KM, te administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 566 KM.

Prosječna aprilska plata zaposlenih u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije iznosila je 573 KM, trgovini - 607 KM, djelatnosti poslovanja nekretninama - 630 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja - 632 KM, te u prerađivačkoj industriji - 660 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srpskoj u aprilu ove godine koštala je 1.883 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec od 840 KM, pokrivala sa 44,61 odsto, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Saveza sindikata, najviše novca porodice su trošile za nabavku prehrane - 699 KM, za stanovanje i komunalne usluge - 568 KM, dok je za redovno održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Troškovi nabavke odjeće i obuće iznosili su 138 KM, higijene i njege zdravlja 88 KM, prevoza 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Ukupne potrošačke cijene u aprilu bile su manje za 1,1 odsto u odnosu na martovske, što je rezultat prelaska obračuna potrošnje struje sa zimske na ljetnu tarifu.

U Savezu sindikata Republike Srpske smatraju da je krajnje vrijeme da se potpišu opšti i granski kolektivni ugovori, te da se povećaju plate i poboljša životni standard svim radnicima, a posebno radnicima u privredi koji su stvaraoci novostvorene vrijednosti i bez kojih nema dinamičnog ekonomskog razvoja društva.

"To bi ublažilo stalnu migraciju školovane i radno-sposobne radne snage koja sve više odlazi na rad u inostranstvo", zaključuje se u saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske.

(Srna)