Savjeti za pranje kose

13:04, 01.05.2017.
Thumbnail

Sigurno se svaki put, dok praznite vaš omiljeni šampon, pitate koliko često treba prati kosu? Jednom sedmično? Jednom dnevno? Nikad? Nažalost, ne. Sve zavisi od vašeg tipa kose, stila života i ličnim preferencijama. Ali, uprkos tome, stručnjaci imaju nekoliko savjeta kako poboljšati tehniku brige o kosi, prestati previše ili uopšte ne prati kosu.

“Zapravo nema strogog pravila o tome koliko često treba prati kosu. Vaš način i stil života igraju veliku ulogu u tome. Znate onu priču o starim vremenima kada se vjerovalo da se kosa, ako se ne pere, ona sama čisti na taj način. To je, s jedne strane, tačno”, izjavio je Paul Edmonds.

Ako često idete u teretanu, plivate, živite u vrlo onečišćenim gradovima, često farbate kosu, koristite peglu za kosu i slične preparate, sve to utiče na vaše vlasi.

Znate onu djevojku koja uvijek ima lijepu kosu, ali čini se da je nikad ne pere? Prema mišljenju stručnjaka, i vi možete biti ta djevojka.

“Što rjeđe perete kosu, to ćete ju rjeđe i trebati prati”, rekao je Gareth Williams, ambasador za “Headmasters Artistic”.

“A kada perete kosu, nastojte je oprati detaljno. Obavezno dvaput očistite kosu, koristeći šampon koji je specifičan za vaše vlasi”, savjetuje Williams.

“Prvo nanošenje šampona ukloniće nakupljenu nečistoću, drugi će tretirati kosu. Vrsta vaše kose je takođe glavni faktor u odlučivanju koliko često oprati kosu. Suhi tip kose zahtijeva više pranja, ali s manje šampona. Pojedinci s vrlo suhom kosom vjeruju da je rjeđe pranje bolje. Ali kosa se prirodno dehidrira tokom dana pod uticajem vjetra, zagađenja, sunca i slično”, tvrdi Paul Edmonds.

Masnu kosu treba svakodnevno oprati šamponom koji ima ekstrahovane tenzide bez sulfata i bez sredstava za kondicioniranje, silikona, ulja ili sredstava za pilingovanje.

Normalnu kosu treba prati što češće formulom koja ima ekstra-blage surfaktante bez sulfata i umjerene nivoa hidratizujućih sastojaka kao što su glicerin i natrijum PCA.

Brinete, s druge strane, trebaju prati kosu ne više od dva puta sedmično, pokazala su nedavna istraživanja. Navodno je razlog to što se boja ispire češćim šamponiranjem, što izvlači pigment.

Ako niste sigurni koji tip kose imate, najbolje je pronaći sredinu.

Optimalna učestalost pranja kose je svaka 2-3 dana. Rjeđe, ako imate prirodno kovrdžavu kosu, zato što se ne masti jednako brzo.

Ako imate kratku kosu, svakodnevno pranje je u redu jer takvoj kosi ne treba puno stilizovanja i preparata.

(Ljepota i zdravlje)