Savjet ministara: Prihvaćen plan za zbrinjavanje migranata

19:22, 15.05.2018.
Thumbnail

Savjet ministra BiH je prihvatio nacrt plana za zbrinjavanje migranata, a službe koje se bore sa migrantskom krizom, biće dodatno ojačane. Granična policija i služba za poslove sa strancima, imaće na raspolaganju i dadatan broj ljudi, a šatorska naselja iz samog centra Sarajeva i drugih gradova BiH, bi uskoro mogla da postanu proslošt.

Migrantima neće biti dozvoljeno da borave u parkovima i na ulicima, a biće im obezbzjeđen smještaj gdje će morati da idu, poručuje ministra bezbjednosti. Ne mogu oni da određuju gdje će boraviti, a biće upućeni u mjesta gdje će imati osnovne uslove za život, kaže Dragan Mektić.

Još ne otkriva lokacije koje bi mogle služiti za privremeni smještaj migranata. Mektić kaže da BiH ide ka zatvaranju granica, što bi se moglo desiti u narednom periodu.

"Pa to cemo procjeniti mi, vidjećemo kako se ponašaju naša okruženja, da li su korektni, da li će svi odrađivati svoj posao, da li svi zaustavaljti na svojoj granici ili će biti namjera, pustimo, pa neka dođu do BiH, sve zavisi od ponašanja u našem okruženju", istakao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Dobili smo informaciju da je Srbija raspustila migracione centre i da veliki broj migranata luta. Očekujemo da će jedan dio krenuti ka BiH, kaže Dragan Mektić i poručuje da se u rješavanje krize moraju uključito sve institutcije u BiH. Ministar odbrane Marina Pendeš nakon sjednice Savjeta ministra nije željela da daje izjave, ali su iz pojedinih resora već juče najavili da su neke lokacije već ustupljene za privremeni smještaj migranata.

Dok se traži rješenje gdje će i kada migranti biti smješteni, svakodnevno stižu vijesti o nemilim scenama, ciji su glavni akteri upravo oni koji danima borave na ulici. Gorana Bosiljčić tužilac Tužilaštva BiH medijima je ispričala da je prije nekoliko dana opljačkao migrant iz jedne od arapskih zemljala. Pokušala je da stigne lopova, ali nije uspjela, a potom je uz pomoć policije, nakon sat vremena našla novčanik sa dokumnetima, ali bez novca.