Savjet ministara BiH traži informacije o naoružavanju policije RS

19:45, 14.02.2018.
Thumbnail

Savjet ministara tražiće informaciju o naoružavanju policije Republike Srpske.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić kaže da MUP-a Srpske mora da obrazloži nabavku pušaka i da li je sve urađeno u skladu sa standardima.

"Mi ćemo od njih tražiti adekvatne informacije no, uistinu, u BiH svaka nabavka oružja, pogotovo u količinama u kojima sad to radi MUP Republike Srpske je nešto što svakako zabrine sve građane imajući u vidu našu prošlost", kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Sve smo uradili po zakonu i to možeš da provjeriš kod Mirka Šarovića čije ministarstvo izdaje dozvole za uvoz, Zvizdiću uzvraća Dragan Lukač. Kaže da policija nabavlja srpske puške i to iz kragujevačke “Zastave”. Tvrdi da je  nabavka koštala 960 hiljada dolara i da je bila itekako opravdana.

"Znate da smo imali teroristički napad u Zvorniku kad je naš policajac pokušavajući da odbrani svoj život i živote svojih kolega koristio stari pištolj, star preko 30 godina koji mu je zakovao prilikom pucanja i bio je ranjen tada. Mogli su svi da izginu.  Iz tog razloga smo se odlučili za ovu nabavku", kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

I Adil Osmanović kaže da bi Mirku Šaroviću postavio par pitanja o oružju koje, po njegovom mišljenju, Srpska nije trebalo da nabavlja. Tačno je, sve je išlo preko mog kabineta i sve je po zakonu, za ATV kaže Mirko Šarović. Pojašnjava da po istom principu dozvole dobijaju federalni MUP, SIPA i Ministarstvo odbrane i sve druge bezbjednosne agencije. Da su dobijene sve potrebne dozvole  bh. institucija potvrdio je danas i predsjednik Srpske.