Savjet Evrope razmatra ukidanje sankcija Rusiji?

09:51, 27.11.2017.
Thumbnail

Savjet Evrope razmatra mogućnost donošenja odluke o ukidanju sankcija Rusiji, jer se plaši povlačenja Moskve iz ove međunarodne organizacije, piše britanski list "Financial times" pozivajući se na generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda.

"Biće veoma loše ako Rusija napusti ovu organizaciju, jer su konvencija i sud veoma važni za građane Rusije", rekao je Jagland.

On je dodao da bi povlačenje Moskve iz Savjeta Evrope imalo negativan uticaj na Evropu.

"Tada bi dobili Evropu bez Rusije, što će biti veliki korak unazad", istakao je Jagland, odbacivši navode da su se ruski zvaničnici sastajali sa njim i prijetili da će se povući iz organizacije, navodi "Financial times", prenosi "Sputnjik" .

Prema njegovim riječima, odbijanje Moskve da plati doprinose za budžet Savjeta Evrope može dovesti do toga da Rusija napusti organizaciju dobrovoljno ili na inicijativu drugih zemalja.

Savjet Evrope je 28. juna produžio za šest mjeseci restriktivne ekonomske mjere protiv Rusije. Brisel nastavlja da povezuje sankcije sa punom implementacijom Minskih sporazuma o Ukrajini.

Ruska strana smatra da je to apsurdno, jer ne predstavlja stranu u sukobu. Moskva je kao odgovor na proširenje sankcija EU produžila period embarga na uvoz prehrambenih proizvoda do 31. decembra naredne godine.

(Srna)