Savjet bezbjednosti UN-a o radu Tribunala u Hagu

20:30, 06.12.2017.
Thumbnail

Misija je ispunjena, zaključak je Karmela Agijusa, predsjednika Haškog tribunala. U govoru pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U jednoj rečenici je pomenuo šta se dogodilo u njegovoj sudnici za vrijeme prošlosedmičnog izricanja presude Prliću i ostalima.

Više vremena je, sa sudijom Teodorom Meronom, proveo braneći stav de je Tribunal dokazao svoju posvećenost pravdi. Nije bilo lako, a bez Tribunala, slažu se obojica, biće još i teže.

"Porast nacionalizma i revizionizma u reginu ne može se ignorisati. Ne zavaravajte se, odsustvo rata ne znači mir, tu posebno mislim na BiH, gdje i dalje vlada politički konflikt. Teškog srca moram da priznam da Tribunal ostavljamo nezavršenog posla, još je mnogo posla pred naciolanlnim sudovima", navodi Karmel Ađijus, predsjednik Tribunala u Hagu.

"Prije 25 godina ovaj savjet je pokrenuo eksperimetnt da sudi jednom od najvećih zločina koje je svijet vidio. Istovremeno, članovi vijeća su razmatrali hoće li sud obaviti zadatak da postane institucija koja može da riješi brojna pitanja. Bilo je stotine hiljada pravnih odluka, ali Sud je odbranio principe međunarnog prava", navodi Teodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

O Tribunalu je ponešto rekao i Serž Bramerc. Trema je učinila svoje, pa su više od njegovog govora, mediji prenosili kako je grubo pogriješio kad je Kolindu Grabar Kitarović nazvao predsjednicom Srbije.

15 ambasadora članica SAvjeta Bezbjednosti UN-a, zadovoljni su izvještajima o radu tribunala. Ipak većina primjećuje da Sud nije ispunio svoj primarni cilj, a upravo je taj cilj podijelio amabasadore Rusije i Sjedinjenih Dražava.

"Podržavamo sve države da snažno sarađuju na razrješavanju preostalih slučajeva. Sud je trebalo da završi sve procese, ali moram da vas podsjetim da imamo još trojicu bjegunaca koji se sumnjiče za zločine na području bivše Jugoslavije", kaže Mišel Sison, pomoćnik američkog ambasadora u Un-u.

"Sada nakon dvije decenije možemo da konstatujemo da sud nije ispunio naša očekivanja, a u većini slučajeva nije dorastao zadatku. Očekivali smo objektivnost i nepristrasnog i pomirenje u regionu. Nažalost moramo da konstatujemo da je sud potpuno podbacio", kaže Petar Iljičev, pomoćnik ruskog ambasadora.

Ruska strana pomenula je i slučaj Ratka Mladića, kojim se, kažu, nastavilo politikantstvo između Zapada i Balkana. Sud je, tvrde, radio pod pritikosm i nije obavio domaći zadatak u slučaju Kosova, a samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici, dokazalo je da se svi smrtni slučajevi u pritvorskoj jedinici mogu staviti pod upitnik.