Savić: Studentima nuđeno 60.000 KM da se zataška slučaj Balaban

12:39, 09.11.2017.
Thumbnail

Predsjednik Unije studenta Republike Srpske Ratko Savić rekao je da je banjalučkom Univerzitetu potreban častan, pošten i odlučan rektor, koji će se bez straha boriti protiv korupcije bez obzira na prijetnje i ucjene, kao što se to, kako tvrdi, dešava ovih dana.

"Naravno da želimo da Senat Univerziteta izabere novog rektora", rekao je Savić danas u Banjaluci i dodao da na mjesto vršioca dužnosti rektora može biti izabran neko od četiri prorektora.

Upitan da li bi na to mjesto mogao da bude izabran dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, Savić je kratko odgovorio -"Ne".

On je dodao da se od Senata očekuje da odluči hoće li ova visokoškolska ustanova funkcionisati kao do sada ili će konačno početi sa normalnim radom, bez "straha, prijetnji i ucjena".

Savić je naveo da će se od ovog trenutka početi otvoreno pričati o svim okolnostima u slučaju organizovane kriminalne grupe koja, kako tvrdi, "stoji iza referenta u stručnoj službi Tehnološkog fakulteta Velimira Balabana, a koju sponzoriše pokret `Restart`".

Prema njegovim riječima, manipulacijom javnosti pokušava se skrenuti pažnja sa suštine problema, skandala na Univerzitetu, odnosno ko štiti Balabana koji je, kako navodi, seksualno zlostavljao studentkinje, te ko je studentima nudio 60.000 KM da se zataška slučaj i ko im je prijetio smrću.

"U ovom trenutku ne mogu da navedem njihova imena jer se vodi istraga, ali znamo ko su oni i riječ je o uticajnim ljudima sa Univerziteta", rekao je Savić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga podnio je juče Senatu ostavku.

Studenti su prethodnih dana najavili proteste ukoliko Mataruga ne podnese ostavku.

(Srna)