Savez za promjene

Savez za promjene potpisuje koalicioni sporazum

19:10, 03.06.2018.
Thumbnail

Savez za promjene sutra potpisuje koalicioni sporazum. Za stolom će biti i NDP, poručuje lider te partije, Dragan Čavić, i tako razrješava sve spekulacije koje su kolale prethodnih mjeseci. NDP i njegovi novi koalicioni partneri će definitivno podržati Vukotu Govedaricu i Mladena Ivanića, kao kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, poručuje Čavić.

"Mislim da ima desetak stranaka koje se nalaze u podršci kandidatima za predsjednika i člana Predsjedništva BiH u Savezu za promjene. NDP će, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, Srpskom naprednom strankom, Naprednom Srpskom i Slobodom, mi smo potpisnici ovog sporazuma i u podršci kandidatima za predsjednika i člana Predsjedništva", kaže Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Čaviću će, ukoliko Savez za promjene pobjedi na izborima, pripasti jedna od dvije vodeće funkcije u Srpskoj – mjesto predsjednika Vlade ili predsjednika Narodne skupštine. U PDP-u poručuju da sporazum dolazi u pravo vrijeme i da ne sumnjaju u dobar izborni rezultat.

"Sutra će značajan broj političkih stranaka podržati, ne samo ove dominantne, najveće, nego i veliki broj vanparlamentarnih političkih stranaka, i one će podržati našu platformu i naš sporazum, zajedničke kandidate. Mislim da je to jako dobra poruka da veliki broj političkih subjekata podržava kandidate Saveza za promjene", istakao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Kao razlog zbog kog se nisu prijavili za izbore za predsjednika Republike Srpske i člana Predsjedništva BiH, u NDP-u su ranije naveli isključivo materijalne troškove. Tada su poručili da podrška Vukoti Govedarici i Mladenu Ivaniću nije upitna. Spekulisalo se da je Čavić od koalicionih partnera tražio da sporazumom budu definisana i imena kandidata za ministre, ali i predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.