Savčić: VSTS da ispita ratnu prošlost sudija

16:23, 13.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je, povodom informacije o sudijama u pravosuđu BiH koje su u ratu zatvarale Srbe u logore, da je zadatak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/ da istraži i dosljedno primijeni kriterijume za izbor pravosudnih funkcija u BiH.

"Zadatak VSTS BiH je da, ukoliko ima povrede rada sudija i tužilaca, zloupotrebe zakona i prekoračenja ovlaštenja, to istraži i ispita i dosljedno primjeni kriterijume za izbor pravosudnih funkcija u BiH", istakao je Savčić.

Sa druge strane, ukoliko žele da eliminišu Srbe sa pozicije sudije ili tužioca na nivou BiH, kaže Savčić, onda vrlo često i sasvim neopravdano samo kažu - ratna prošlost i pri tome ništa ne obrazlože.

On je podržao informaciju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica o sudijama i tužiocima u pravosudnim organima na nivou BiH koji su tokom rata zatvarali Srbe po logorima, koja će biti upućena VSTS-u BiH.

"Bilo bi dobro da smo to ranije uradili da se ne desi da neprovjereni ljudi budu u pravosudnim institucijama BiH", rekao je Savčić Srni.

Savčić je napomenuo da postoji nedostojnost i nekredibilitet u obavljanju sudijske ili tužilačke funkcije.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica trebalo bi danas da uputi VSTS-u informaciju o sudijama i tužiocima u pravosudnim organima na nivou BiH koji su tokom rata zatvarali Srbe po logorima.

(Srna)