Sastanak Prve SDS i Vukote Govedarice u ponedjeljak

19:50, 02.08.2017.
Thumbnail

Dočekaće, valjda, i osnivači SDS-a da se nađu oči u oči sa Vukotom Govedaricom. Nakon igre gluvih telefona, sastanak je konačno zakazan. Iako analitičari vjeruju da je baš ta igra gluvih telefona rekla mnogo više od svakog sastanka.

Predstavnici Prve SDS i Vukota Govedarica konačno bi trebalo da razgovaraju u četiri oka. Za isti sto, kaže Božidar Vučurević, sješće u ponedjeljak u Trebinju. Sastanak je, tvrdi, tražio lider SDS-a, jer hoće da sasluša primjedbe osnivača.

Vučurević kaže da se Govedarica nije pojavio na prethodno dogovorenom susretu, što on demantuje. Poručuje da dogovor nije bio takav i da je Vučurević zaboravio detalje. U Prvoj SDS dobro su se pripremili za ponedjeljak. Imaju štošta da kažu mladom vođi partije.

"Nekad moćna SDS, državotvorna stranka, pala je na to da je 12 godina u opoziciji, a sad će opet četiri, i ona će nestati. Ali mi ne damo da ona nestane, jer je to državotvorna stranka, koja mora opstati", kaže Božidar Vučurević iz Prve SDS.

vukota

Osnivači optužuju sadašnje rukovodstvo SDS-a da nisu briljirali u predstavljanju Srba u Sarajevu, pa će, samo još ovaj put, pokušati da im daju nekoliko savjeta.

Vukota Govedarica poručuje da mu Vučurevićevi potezi nisu baš najjasniji. Prvobitno, najavio je sastanak za petak, ali ga, tvrdi, nije ni obavijestio.

"Meni djeluje da je možda malo i neprimjereno zakazivati sastanke putem medija. Cijenim i poštujem gospodina Vučurevića i sve ljude koji su okupljeni oko gospodina Vučurevića, ali mislim da, ipak, treba pripremiti jedan ozbiljan sastanak", rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Izdvajanje frakcija iz SDS-a pojačano je u posljednjih godinu dana. Za osipanje članstva, poručuju politikolozi, ima krivice sa obje strane. Mladi lider, koji bi da modernizuje stranku, kažu, možda bi i volio da se trajno pozdravi sa starim ljudima i idejama iz devedesetih, ali za to nema hrabrosti, jer bi ga, po svemu sudeći, to koštalo dobrog dijela članstva. Osnivači bi, s druge strane, da i dalje rukovode strankom, što im najvjerovatnije neće biti dozvoljeno.

"Mislim da su oni generalno trebali malo više da razgovaraju i da sjednu za sto, da vide koji su ciljevi, interesi, gdje bi trebalo stranka da se odvaja prije nego što naprave ovakve poteze", kaže Velizar Antić, politikolog.

Sastanak u ponedjeljak možda je i posljednja šansa da pokušaju da se pomire dvije struje. S jedne strane, za stolom će sjediti mlađi kadar, Vukota Govedarica, a sa druge veterani, Božidar Vučurević i Gojko Kličković.

Izborna skupština Prve SDS zakazana je za 19. avgust, kada bi trebalo da bude poznat i puni sastav nove – stare SDS.