Šarović: Pobjeda koncepta strpljenja i pregovora

15:49, 10.08.2017.
Thumbnail

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da odluka Hrvatske o vraćanju naknada za inspekcijski nadzor na raniji nivo od 27,70 KM predstavlja pobjedu koncepta koji je zastupao da se kroz strpljenje i pregovarački dijalog uklone necarinske barijere.

Šarović je rekao novinarima u Sarajevu da je od svih dobrih opcija dogovorena najbolja, te da je i od hrvatskog resornog ministra Tomislava Tolušića stigla zvanična potvrda o tome sa konferncije za novinare.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH očekuje da Hrvatska sutra u "Službenim novinama" objavi tu odluku, čime će početi njena primjena, te izrazio zahvalnost ministru Tolušiću sa kojim je vodio pregovore.

"To znači da nema bilo kakvih necarinskih barijera i blokada. Na neki načim smo pokazali kako se može opšti interes postići ukoliko smo svi maksimalno agnažovani", rekao je Šarović.

On je pojasnio da su, prema dogovoru, naknade vraćene na raniji nivo, odnosno da je naknada u visini od 90 kuna /27,70 KM/ po vrsti artikla ili poljoprivrednog proizvoda.

Na pitanje da li će biti održan ranije najavljeni sastanak u Podgorici u Crnoj Gori, Šarović je rekao da se odustalo od utvrđivanja vremena i mjesta sastanka, već da se sporno pitanje rješavalo mnogo brže na način na koji je to učinjeno.

"Stav ministara regiona, uključujući hrvatskog ministra, je da moramo da ujednačimo cjenovnike i o tome će se razgovarati narednih dana i sedmica na nekom od regionalnih susreta", dodao je Šarović.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske trebalo bi sutra da vrati cijene inspekcijskog nadzora voća i povrća pri uvozu iz trećih zemalja na 90 kuna /27,70 KM/.

Prethodno je Hrvatska jednostrano povećala naknadu 22 puta za zemlje koje nisu članice EU, čime su direktno bile pogođene zemlje regiona.

(Srna)