Počeo samit evropskih lidera u Sofiji

19:25, 16.05.2018.
Thumbnail

Hrvatska će učiniti sve da pomogne susjedima na evropskom putu - frazu koja se, dosad, toliko puta čula, izrekao je u Sofiji, Andrej Plenković, dan uoči Samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u glavnom gradu Bugarske.

To je bila jedina rečenica na hrvatskom, tokom petominutnog govora na engleskom koji je bio pun poruka komšijama koje, smatra Plenković, od Hrvatske mogu da nauče mnogo o evropskom putu.

"Prenijećemo naša znanja, naša iskustva i eksperte da stvorimo pogodnu atmosferu koja je ključ, ne samo u javnosti i kod političkih partija već i među institucijama koje bi trebalo da donose ključne odluke. Na tome mora mnogo da se radi, jer se Evropa mijenja na dnevnoj bazi", izjavio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Kakve bi savjete mogli da preuzmu od Hrvata, ili šta planiraju da kažu evropskim i regionalnim liderima, niko od predstavnika Bosne i Hercegovine danas nije komentarisao. Iako je delegacija predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH stigla u Sofiju oko podne, za bilo kakav komentar, tokom cijelog dana, nije bilo vremena, barem sudeći prema SMS poruci u kojoj je ATV-u poručeno da Bakir Izetbegović ne može dati izjavu. U radu samita učestvovaće i Željka Cvijanović, premijer RS.

U Kongresnom centru gdje je i danas bilo mnogo događaja u vezi Samita, bh. delegaciju ekipa ATV-a nije vidjela. Svi lideri su bili na neformalnoj večeri koju su organizovali Donald Tusk i Bojko Borisov. Predsjednik Evropskog savjeta obratio se danas medijima i više pričao o svom imenjaku Trampu i Americi nego o Zapadnom Balkanu. Za regionalne lidere, tek, kratka poruka.

"Sutra ćemo sresti naše partnere sa Zapadnog Balkana, zajedno, prvi put nakon 15 godina. Biće to prilika za obe strane da se potvrdi da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor regiona. Želimo da pokažemo da brinemo o socijalno ekonomsko-razvoju regiona, ovdje i sada", navodi Donald Tusk, predsjednik Evropskog Savjeta.

Malo prije Tuska, imao je šta da kaže bugarski premijer, bivši karatista i tjelohranitelj. Poručuje da za Zapadni Balkan nema druge nego već samo evropske perspektive.

"Prije 15 godina na Samitu u Grčkoj su na dnevnom redu bili Bugarska i Rumunija i njihove evropske pespektive. Činimo sve da Zapadni Balkan postavimo kao jednu od najvažnijih tema evropske spoljne politike", rekao je Bojko Borisov, premijer Bugarske.

A stigla je i poruka od makedonskog ministra spoljnih poslova sa jedne od diskusija koje su danas održane. Nikola Dimitrov je rekao da istoriju treba prepustiti istoričarima, a da je na onima koji danas vode države da se takmiče u reformama i tako daju zamah evropskom putu, a ne da samo pričaju o tome ko je, koliko i šta uradio u prošlosti.