Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji

07:32, 17.05.2018.
Thumbnail

Samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana održava se danas u Sofiji u Bugarskoj. Na samitu učestvuju premijeri iz regiona, ministri, predstavnici finansijskih i ekonomskih institucija, te predstavnici privatnog i javnog sektora.

Kako je najavljeno, razgovaraće se o regionalnoj i privrednoj saradnji.

Na skupu “Strateški dijalog za zapadni Balkan”, koji se u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma održava u okviru samita učestvovaće i predsjednik Vlade RS, Željka Cvijanović. Cvijanovićeva će događaju, koji će otvoriti premijer Bugarske Bojko Borisov, prisustvovati u 16.00 časova.

samit

U Bugarsku su juče doputovali Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić, ali i premijer Kosova, zbog čijeg su se dolaska neke zemlje bunile.I premijer Španije Marijano Rahoj doputovao je u Bugarsku, ali neće prisustvovati Samitu jer ne želi da bude na istom događaju na kojem se političari sa Kosova tretiraju kao državnici.

samit1

Samit se održava 15 godina nakon onog u Solunu, kada je prvi put zemljama Jugoistoče Evrope jasno stavljeno do znanja da imaju evropsku perpsektivu, a kako kaže predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, današnji skup biće prilika da i EU i region potvrde da evropska perspektiva ostaje geostrateški izbor Zapadnog Balkana.

(ATV)