Šamac: Nepunih godinu dana rada načelnika

15:29, 27.11.2017.
Thumbnail

Godina iza nas bila je godina borbe za opstanak opštine, kaže šamački načelnik Đorđe Milićević. On je podsjetio da su morali kreditno da se zaduže kako bi izmirili naslijeđena dugovanja veća od 12 miliona maraka.

Napomenuo je da će taj posao biti završen do kraja godine, koju će, tvrdi, u odnosu na prethodne, završiti sa suficitom.

„Za restruktuiranje postojećeg duga dugoročni kredit od 12 godina po kamatnoj stopi od 4,4 posto umjesto dosadašnjih 5,9 posto i godišnje ćemo umjesto milion i 700 hiljada maraka na kredite davati negdje oko 600 hiljada KM.Vlastiti prihodi, neporeski prihodi opštine su za 800 hiljada maraka veći nego u 2016.godini.Dakle duplo veći nego u 2016.godini.Poslije sedam godina, opštinska uprava po prvi ut isplaćuje plate u bruto iznosu“, izjavio je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Pohvalio se načelnik i administartivnim uštedama koje je uveo, infrastrukturnim projektima, kancelarijom za dijasporu kao i investicijama koje će za početak obezbijediti 40 radnih mjesta.Uvjerava da će do kraja godine opština isplatiti podsticaje poljoprivrdnicima i privrednicima. Kaže da će od 2018.biti obezbijeđene mjesečne naknade porodicama sa četvoro i više djece.

“Mi smo u okviru pronatalitetene politike , putem javnog poziva dali podršku vantjelesnoj oplodnji mladim bračnim parovima ove godine u iznosu od pet hiljada maraka i to se nastavlja i sledeće godine. 12 hiljada maraka dali za podsticaj natalitetu opštine Šamac. Svakom prvačiću na području opštine Šamac koji je krenuo ove godine u osnovnu školu podijelili iznos od 100 KM i to nastavljamo i sledeće godine”, naveo je Milićević.

Zadovoljna je i predsjednica skupštine. Kaže politički život u Šamcu je sada mirniji.

„Što se tiče pozicije koja čini 15 odbornika ona je kao i na početku, tog 31.januara kada je i formirana. Radimo u najboljem inetersu građana opštine Šamac. Sarađujemo i sa načelnikom i sa kabinetom načelnika. Sve po programu rada skupštine“, kaže Nikolina Škrbić, predsjednica SO Šamac.
Šamčani kažu da pomaka ima, ali i da sada očekuju se još brže dese mnoge promjene. Neki od njih i konkretno predlažu.

Radnih mjesta će biti, poručio je načelnik, i najavio nove investicije sljedeće godine. Tada očekuje i veću podršku Vlade Srpske.