Sajam knjige u Banjaluci: 100 izlagača iz zemlje i regiona! FOTO

19:55, 12.09.2017.
Thumbnail

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i poznati ruski pisac Vjačeslav Kuprijanov večeras su svečano otvorili 22. Međunarodni sajam knjige, koji je u Sportskoj dvorani "Borik" okupio brojne posjetioce i oko 100 izdavača iz zemlje i regiona.

Radojičić je rekao da knjiga odolijeva izazovima savremenog doba, informatike, elektronskih uređaja i interneta.

"I dalje postoji značajan broj poklonika knjige i mislim da će ona izdržati i ovo moderno, digitalno vrijeme", rekao je Radojičić novinarima uoči otvaranja Sajma.

sajam knjige

On je zahvalio "Glasu Srpske" za istrajnost na organizovanju ove manifestacije, i to pune 22 godine.

"Drago mi je što se ovo dešava u Banjaluci, koja prati domaće i svjetsko izdavašto. Mi ćemo nastojati da kroz Strategiju razvoja kulture Banjaluke, koja je u pripremi, damo neke odgovore na pitanja izdavaštva, knjiga, književnosti i manifestacija za koje ima interesa u našem gradu", naveo je Radojičić.

On je dodao da će u tom smislu jedan od ciljeva biti očuvanje srpskog jezika.

sajam knjige1

Vjačeslav Kuprijanov je rekao da mu je čast što otvara sajam u najvećem gradu Srpske, gdje se prije 140 godina rodio veliki srpski pisac Petar Kočić.

Ovaj književnik, koji piše poeziju, romane i eseje, i dobitnik je i nagrade "Branko Radičević", poručio je da je važnost knjige i u tome što je bila začetnik škola, te da ima sposobnost da spašava i izdiže čovjeka iznad sujete.

Urednik rubrike Kultura u dnevnom listu "Glas Srpske" Aleksandra Madžar rekla je da su izdavači za ljubiteljima knjige pripremili kapitalna izdanja i sajamske popuste.

"Cijene ulaznica su i ove godine simboličnih jednu KM i trudimo se da na taj način radimo na popularizaciji knjige", navela je Madžareva.

Otvaranju Sajma prisustvovali su predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Pedagoškog zavoda, Konzulata Srbije u Banjaluci, lokalne vlasti, kao i brojne zvanice iz političkog, javnog, društvenog i crkvenog života Banjaluke i Srpske.

Svoj štand na Sajmu imaju Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, kao i Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet Istočno Sarajevo.

Svoja izdanja predstavlja i Andrićev institut, a među njima je i fototipsko izdanje časopisa za književnost, politička i društvena pitanja "Ideje" iz 1934. godine, čiji je urednik bio Miloš Crnjanski.

Na Sajmu svoja izdanja, između ostalih, predstavljauju izdavačke kuće "Laguna", "Vulkan", "Kreativni centar", Zavod za udžbenike iz Beograda i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo koji proslavlja 25 godina postojanja.

U okviru Sajma knjige, kao i prošle godine, biće održani Međunarodni književni susreti, na kojima će učestvovati pisci iz Rusije, Rumunije, Bugarske, NJemačke, Litvanije, Poljske i Hrvatske.

Međunarodni sajam knjiga "Banjaluka 2017" trajaće do 18. septembra, a radno vrijeme je od 10.00 do 20.00 časova.

(Srna)