Safronkov: Beograd ne smije da trpi ultimatume zbog Kosova

07:23, 15.05.2018.
Thumbnail

Rusija i Kina još jednom su se usprotivile inicijativi pojedinih članica Savjeta bezbjednosti UN da se promijeni format misije UN na Kosovu ili format sjednica SB posvećenih Kosovu.

Ruski diplomata pri UN Vladimir Safronkov založio se za isto tromjesečno sastajanje, ističući da ruska pozicija ostaje nepromijenjena, kao i da Rezolucija 1244 treba da ostane "kamen temeljac" rješenja. Safronkov je istakao da misija UN na Kosovu treba da nastavi da igra važnu ulogu, jer je situacija daleko od stabilne, odnosno ona je, kako je naglasio, "pogoršana".

Situacija na Kosovu daleko je od ružičaste kakvu predstavljaju zagovornici nezavisnosti Kosova, pa se čudimo namjerama o povlačenju nekih međunarodnih snaga sa KiM, rekao je ruski diplomata navodeći da to može da destabilizuje Balkan u cjelini. Istakao je i da je potrebna puna implementacija Briselskog sporazuma, navodeći da je u centru pažnje Rusije primjena tog sporazuma i kreiranje ZSO.

On se obratio onima koji imaju uticaja na Prištinu da je ubijede da obuzdaju one koji izazivaju tenzije.

"Euleks planira da ode, a situacija je pogoršana, nema napretka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, koji je ubijen 16. marta, mnogo vremena je prošlo, a nema informacija o toj istrazi. Istina mora da bude otkrivena što prije je moguće", rekao je ruski predstavnik u UN.

On je rekao da "neke članice Kfora tajno obučavaju pripadnike kosovskih snaga u bazi Bondstil". Ruski diplomata je, pozivajući se na Rezoluciju 1244, zatražio objašnjenje kakva se obuka sprovodi u toj bazi.

Safronikov je, takođe, zatražio da se sprovedu svi prethodno postignuti sporazumi između Beograda i Prištine, upozoravajući da ni, skoro osam godina od objavljivanja izvještaja Dika Martija, nema napretka u procesu formiranja suda za zločine pripadnika OVK. Kako je istakao, kosovska kriza može biti riješena samo u okvirima međunarodnog prava. Ruski diplomata je istakao da Beograd ima konstruktivan pristup i da je Rusija zabrinuta zbog pritiska na Beograd da prizna nezavisnost Kosova. On je istakao da ne smije da bude nikakvih ultimatuma.

SAD su iznijele stav da je UNMIK "odavno spreman za gašenje", a Francuska založila da sredstva za rad te misije budu prilagođena stanju na terenu.

Na sednici Saveta bezbjednosti na kojoj je razmotren nov tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o Kosovu, predstavnica SAD u UN Mišel Sison rekla je da je UNMIK "odavno spreman za gašenje", da ta misija mora biti smanjena, a sjednice Savjeta bezbednosti o UNMIKU prorijeđene. Sisonova je kazala da normalizacija odnosa Srbije i Kosova podrazumijeva punu primjenu postignutih sporazuma, pri čemu je istakla formiranje Zajednice srpskih opština i sporazum o energetici.

"SAD pozivaju lidere obje strane da iskoriste priliku i pokažu političku volju da bi što prije riješili probleme", rekla je Sisonova.

(Tanjug)