Sačuvati kulturno istorijsko naslijeđe Srpske

11:24, 16.10.2017.
Thumbnail

"Republički zavod je osnovan u teškim ratnim uslovima i nesumnjivo je da su oni koji su donijeli tu odluku bili vizionari jer su znali da uz pomoć Zavoda treba sačuvati kulturno-istorijsku baštinu Republike Srpske", rekao je Slobodan Nagradić, nakon okruglog stola u Banjaluci povodom obilježavanja 25 godina postojanja i rada ove ustanove.

Nagradić je rekao da je za 25 godina postojanja i rada Zavod pokazao da zna da radi ono što mu je zadatak, a na to ukazuje i činjenica da su dva kulturna dobra o kojima je brinuo zajedno sa drugim institucijama upisana na UNESKO listu svjetske kulturne baštine - most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu i nekropole sa stećcima iz devet opština Republike Srpske.

stecci stecak

 

On je najavio da će Zavod u narednom periodu prioritetno raditi na digitalizaciji svakog evidentiranog kulturnog dobra, ističući da u Republici Srpskoj ima više stotina kulturnih dobara, ali da isto to treba uraditi i sa dobrima prirode.

Nagradić je rekao da se na okruglom stolu o temi "Iskustva u dosadašnjoj zaštiti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i izazovi zaštite u narednom periodu" iz ugla struke i nauke pokušalo rekapitulirati sve ono šta je do sada urađeno i šta su otvorena pitanja za budućnost u radu ove ustanove.

most mehmed pase

Okruglom stolu prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predstavnici Zavoda, predstavnici naučnih i javnih ustanova Srpske.

Nagradić je rekao da je drugi dio jubileja Zavoda svečana akademija u 19.00 časova u Banskom dvoru kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici iz predstavnici institucija Republike Srpske, te gosti iz bratskih i sličnih ustanova iz BiH i Srbije.

On je dodao da se manifestacija završava otvaranjem izložbe fotografija i plakata u Banskom dvoru koji svjedoče o 25 godina postojanja i rada Zavoda.

(Srna)