Sabor Hrvatske ratifikovao Istanbulsku konvenciju

13:11, 13.04.2018.
Thumbnail

Sabor Hrvatske ratifikovao je na današnjoj sjednici Istanbulsku konvenciju, čija je suština zaštita žena od nasilja i nasilja u porodici. Za konvenciju je glasalo 110 poslanika, dva su bila uzdržana i 10 protiv.

"Moramo jasno reći da Hrvatska smatra da ovom konvencijom ne preuzima obavezu da u svoj zakonodavni okvir uvodi rodnu ideologiju", rekao je tom prilikom hrvatski premijer Andrej Plenković.

Uoči rasprave o ratifikaciji ispred Sabora su bile postavljene siluete ubijenih žena žrtava nasilja u porodici, a prema navodima hrvatskih medija, od 2015. do juna 2016. u Hrvatskoj je ubijeno 17 žena i jedna djevojčica.

Povodom ratifikacije Istanbulske konvencije juče je u Splitu održan protest na kojem je, kako navodi policija, bilo prisutno od 15.000 do 18.000 lica. Negativan stav prema toj deklaraciji, uz desničare, izražavala je i katolička crkva.

Istanbulska konvencija, potpisana na inicijativu Savjeta Evrope, obavezuje na preduzimanje zakonodavnih i drugih mjera radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te krivično kažnjavanje počinioca nasilja.

(Srna)