Rusija o Haškom tribunalu: Dvostruki aršini, niko nije osuđen za zločine nad Srbima!

07:42, 07.12.2017.
Thumbnail

Rusija je u Savjetu bezbjednosti UN ocijenila da je Haški tribunal "diskreditovao cijelu ideju međunarodne pravde".

Na sjednici o posljednjem izvještaju o radu Tribunala, ruski ambasador rekao je da je taj sud primjenjivao "dvostruke aršine" u svom radu jer niko nije osuđen za "varvarske" zločine nad Srbima.

Rusija je ocijenila da je Tribunal "potkopao napore" da se u bivšoj Jugoslaviji "uspostavi mir postizanjem pravde" time što su njegove presude izazivale nove sporove među državama i narodima u regionu.

"Tribunal će ostati zabilježen u istoriji kao sud koji je Vojislava Šešelja držao 11 godina u pritvoru", kazao je zastupnik Rusije.

Prema njegovim riječima, Tribunal nije optuženima pružao primjerenu zdravstvenu njegu, sve vrijeme tvrdeći suprotno.

Ruski ambasador rekao je da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević 2006. umro u pritvoru, pošto je sud odbio da ga pusti na liječenje u Rusiju.

"Ljudi nisu mogli biti liječeni u Rusiji, uprkos našim garancijama", rekao je ruski predstavnik, aludirajući i na generala Ratka Mladića, koga Tribunal, takođe, nije pustio na liječenje u Rusiju.

Rusija je podvukla i da samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala prošle srijede, dovodi u pitanje bezbjednosne procedure u tom sudu.

(b92)