Rusi bi lako mogli da budu izbačeni sa Zimskih olimpijskih igara

11:04, 20.10.2017.
Thumbnail

Istražioci Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) očekuju da će brojni slučajevi dopinga ruskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. biti riješeni do kraja novembra.

olimpijske igre soci

Šef odbora MOK-a zaduženog za rješavanje 28 slučajeva, obavijestio je ove nedjelje Sportsku komisiju o vremenskom okviru slučajeva koji proizilaze iz izvještaja o rasprostranjenom dopingu ruskih sportista u Sočiju, ali i prije tog takmičenja.

Šef tog odbora Denis Osvald rekao je da je prioritet riješiti slučajeve sportista koji namjeravaju da se takmiče na ZOI u Pjongčangu, u Južnoj Koreji, naredne godine. Najvažniji su slučajevi šestorice kros kantri skijaša čije privremene suspenzije ističu 31. oktobra.

Osvald je takođe rekao da će Odbor odlučivati o rezultatima sportista za takmičenje u Sočiju, ali da neće utvrđivati njihovu podobnost za učešće na Igrama u Pjongčangu. On je naveo da će dokaze predati njihovim sportskim federacijama da oni odluče.

MOK je formirao i radnu grupu da u cjelini ispita skandal oko dopinga ruskih sportista, čiji bi rezultati mogli da imaju uticaj na podobnost te zemlje da učestvuje na Igrama u Pjongčangu.

U odvojenim pismima svjetskim sportskim liderima, predsednik MOK Tomas Bah rekao je da komisija nastavlja s procjenom i da se nada da će Izvršni odbor MOK-a ove godine donijeti odluku, "pošto niko ne želi da ovo ozbiljno pitanje zasjeni predstojeće Olimpijske igre".

Brojni svjetski sportski zvaničnici pozvali su na pravovremeno donošenje odluke i da Rusija bude izbačena sa ZOI u Pjongčangu. Odbori koje je postavio MOK rade na osnovu informacija iz Meklarenovog izvještaja, u kome je on naveo da u Rusiji postoji rasprostranjeni doping uz podršku i prikrivanje države. Prvi dio tog izvještaja objavljen je prošlog jula.

Na osnovu toga, Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendovala je ruske atletičare iz međunarodnih takmičenja, a paraolimpijski tim Rusije izbačen je sa Paraolimpijskih igara prošlog ljeta u Rio de Žaneiru.
(Blic.rs)