Radojičić: Banjaluka može i hoće učestvovati u projektu Evropska prestonica kulture

21:42, 13.11.2017.
Thumbnail

Grad Banjaluka i projektni Tim za aplikaciju Evropska prijestonica kulture "Banjaluka 2024" organizovali su večeras u ovom gradu prvi javni dijalog o temi "Evropska prijestonica kulture: Banjaluka 2024".

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da Banjaluka i može, i hoće i treba da učestvuje u ovom projektu.

"Može, jer ako iko ima potencijal i kapacitet, ima ga Banjaluka. Ima institucije, pojedince, kulturnu scenu, kulturnu publiku. Hoće, jer uz svu sumnjičavost koja postoji u gradu za neke projekte, mislim da je kulturna javnost stala iza ovoga jer do sada nismo čuli da ne treba da učestvujemo. Mislim da trebamo jer je kulturnoj sceni u Banjaluci potreban još jedan pozitivan impuls da ide naprijed", naglasio je Radojičić.

On je dodao da će Banjaluka, kakav god bude ishod kandidature, dobiti jednu putanju kulture u gradu koja treba da podigne i kvalitet i kvantitet kulturnih događanja, saopšteno je na sajtu Grada.

"Tako da se sve to uklapa i u jednu generalnu scenu regionalne prijestonice. Evropska prijestonica je jedan segment te opšte slike, na kojoj ćemo vrijedno raditi i oko čega u ovom momentu imamo i politički konsenzus", rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsjetio da je večerašnji skup prva javna promocija ove ideje, iako se na njoj radi već dosta dugo, od kraja prošle godine.

Napomenuo je da je Grad donio odluku da ulazi u kandidaturu, da je formiran Tim "Banjaluka 2024" i Savjet za pripremu i učešće Banjaluke u navedenom projektu, te da se do sada dosta toga uradilo na analizi kulturne scene i priremi strategije razvoja kulture.

Očekivanja su da će Banjaluka početkom naredne godine dobiti prijedlog strategije razvoja kulture za narednih 10 godina, iza čega dalje ide aplikacija i sve ono što su procedure za taj postupak.

Gosti na večerašnjem skupu bili su šef UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umjetnosti u Beogradu profesor Milena Dragićević-Šešić, direktor fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković, koordinator programa AIR "Vroclav 2016" Berenika Nikodemska i direktor Narodnog doma Maribor "Maribor 2012" Vladimir Rukavina.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu Banjaluke odvijaće se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri evropske prijestonice kulture za 2024. godinu.