Roditelji digli bunu - djeca sa posebnim potrebama bez školskih asistenata!

19:35, 15.09.2017.
Thumbnail

Moje dijete ispašta jer nema prijeko potrebnu pomoć u školi, koja je, što je najvažnije, zakonom zagarantovana. Svoju, i priču na stotine roditelja širom Srpske podijelila je Banjalučanka, Danijela Zeljaja, majka đaka petaka ometenog u razvoju.

S njenom djevojčicom u razredu nema ko da radi. Učiteljica nije za to školovana, a asistenta još nema. Nema, jer ga Ministarstvo prosvjete nije angažovalo na vrijeme. Zato je Danijela morala ponovo da krene u peti razred. I tako već 15 dana.

"Ove godine nisam ni krenula da tražim asistenta, jer sam znala u kakvu situaciju ću doći. Svjesna sam da nisam mogla to da finansiram, pa sam krenula ja da joj asistiram. E sad, vidjećemo dalje, zavisi od rješenja Ministarstva kako će to ići", kaže Danijela Zeljaja, majka djevojčice sa poteškoćama u razvoju.

Ministarstvo prosvjete svake godine obavezno je da, kada mu škole dostave spiskove đaka sa poteškoćama u razvoju, obezbjedi asistente koji će raditi s njima u inkluzivnoj nastavi. Većina škola spiskove je dostavilo u junu, a do sada je odobreno 197 asistenata. U Ministarstvu ne odgovaraju na pitanja kada će asistenti početi da rade, i zašto nisu u učionicama od prvog septembra. Šalju saopštenje bez posebnog obrazloženja.

"Ministarstvo će razmatrati i zahtjeve za asistente za učenike sa drugim smetnjama u razvoju, u zavisnosti od raspoloživih sredstava u budžetu", stoji u saopštenju ministarstva.

Upravo ta odredba zakona najviše smeta roditeljima. Za obrazovanje bez diskriminacije, poručuju, mora da ima para. Ministarstvo je, tvrde, ostavilo prostora za još komotnije ponašanje jer asistente, osim iz republičkog budžeta, mogu da finansiraju roditelji i lokalna zajednica. Rodtelji kažu da isto proživljavaju već četvrtu godinu.

Prošle su na pomoć čekali 22 dana. Zato su napisali dva otvorena pisma, upućena ministru Maleševiću, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. Traže da se izmjene ugovori o djelu, jer asistenti počinju da rade tek onda kad ih potpišu, i da to bude tačno od prvog septembra. U suprotnom, poručuju, podnijeće tužbe.