Robne rezerve spremne za likvidaciju

19:21, 13.11.2017.
Thumbnail

Robne rezerve nisu dužne skoro deset miliona maraka UIO BiH na ime poreza. Potraživanje UIO osporio je stečajni upravnik Dosta Baraković, na ispitnom ročištu.

To je bilo najveće iznenađenje, obzirom da su Robne rezerve, upravo zbog tog potraživanja, otišle u stečaj, jer je UIO stavila hipoteke na nekretnine Robnih rezervi zbog neplaćenog poreza.

"Iz razloga što, oni su upisani u roku koji podliježu pobojnim radnjama i sa stanovišta visne upisa, jer se negdje oko 2012.godine govorilo se o 2,5 miliona, a sad su potraživanja 9,5 miliona", navela je Dosta Braković, stečajni upravnik Robnih rezervi.

Iz UIO poručuju da su oni svoj dio posla napravili, a da je na stečajnom upravniku da pokrene parnicu radi osporavanja njihovog potraživanja.

robne-rezerve

Imovina Robnih rezervi u stečaju vrijedi 11.500.000 maraka. Priznata potraživanja dvostrukuo su veća od imovine i procijenjena su na 24 miliona maraka.

Među najvećim povjeriocima Robnih rezervi su Rafinerija nafte Brod, MH Elektroprivreda Trebinje, VST Trend, ali i Ministarstvo finansija RS. Njihovo potraživanje od 14,5 miliona maraka, stečajni upravnik je priznao u posljednjem isplatnom redu.

Radi se o podsticajima poljoprivrednicima iz 2012. godine koje je Vlada RS, dvije godine kasnije, zaključkom otpisala, ali Nadzorni odbor nije sproveo zaključak.

"Da je Nadzorni odbor to dozvolio doveli bi u neravnopravan položaj automatski 2014. godine Robne rezerve u gubitak za taj iznos. Nadzorni odbor nije sproveo tu odluku. To je otpisano, međutim ovo je prizanto kao potraživanje nižeg isplatnog reda. Što po ovim svim parametrima, neće se namiriti ni potraživanja opšteg isplatnog reda, tako da je njihovo namirenje apsolutno upitno da je nemoguće", pojašnjava Dosta Baraković.

Radnici, njih 35, potražuju oko pola miliona maraka i njihova potraživanja su raspoređena u dva naplatna reda.
Na ispitnom ročištu skupština povjerilaca prihvatila je izvještaj stečajnog upravnika, dvadest zaključaka i formiran je Odbor povjerilaca.

U Odboru povjerilaca su osim predstavnika radnika, predstavnici Rafinerije nafte Brod, kao najveći povjerilac, zatim predstavnik „Bimala“ kao razlučnog povjerioca i grada Banjaluka ispred povjerilaca sa malim potraživanjima. Stečajna upravnica Dosta Baraković predložila je da se pokrene likvidacija, jer smatra da nema nikakve mogućnosti za reorganizaciju Robnih rezervi.