RITE Gacko: Ugrožena proizvodnja

20:47, 03.11.2017.
Thumbnail

Kako sada stvari stoje, Rudnik i termoelektrana Gacko mogla bi da zaustavi proizvodnju usred zime jer uglja imaju za još samo dva mjeseca, a novi nema ko da kopa. Krizu u preduzeću potvrdilo je i rukovodstvo kompanije.

"U zimskom periodu nećemo imati dovoljno uglja ukoliko ne krenemo u otkrivku i obezbjeđivanje dovoljnih količina", rekao je generalni direktor RITE Gacko Boško Kozomora.

Problem je kod otkrivke uglja za koju Gačani nemaju mehanizaciju. Zato su prinuđeni da pronađu nekoga ko to može da radi pa su dva puta raspisivali tendere koje je obarala Kancelarija za žalbe u Sarajevu zbog pritužbi firme koja nije "prošla". Rukovodstvo RITE Gacko smatra da je prekršen zakon.

"U slučaju obustavljanja rada nastupila bi velika materijalna šteta i to prouzrokuje direktnu krivičnu odgovornost ljudi koji upravljaju ovim preduzećem. Ta materijalna šteta je već nastupila odlukama Kancelarije za žalbe za koje mi tvrdimo da su potpuno nezakonite", rekao je pomoćnik direktora RITE Gacko Srđan Milović.

Direktori kažu da su, tenderima, ispoštovali projektnu i zakonsku proceduru. Prst upiru prema Sarajevu.

"Mi smo ispoštovali to što su oni tražili od nas. Dostavili smo svu dokumentaciju međutim oni su nam obustavili to", rekao je Kozomora.

"Otvoreno ću reći da je Kancelarija za razmatranje žalbi u Sarajevu direktno prekršila zakon o javnim nabavkama i onemogućila RiTE Gacko provođenje tih radova. Provođenje tih radova nije upitno po projektnoj dokumentaciji, ne radi se ovdje o samovolji i odluci uprave preduzeća", rekao je Milović.

U sarajevskoj Kancelariji za žalbe danas nisu odgovorili na zahtjev ATV-a da nam pojasne gdje je, i zbog čega, zapelo u tenderskoj proceduri. Komentar nismo dobili ni u Elektroprivredi Srpske iz koje stiže samo poruka da neće dozvoliti obustavu proizvidnje u Gacku.