Riješene dvije od četiri sporne tačke granice sa Srbijom

  • 08.11.2017.19:29

Riješili smo dvije od četiri sporne tačke granice sa Srbijom, otkriva srpski član bh. Predsjedništva.

Nema pomjeranja linije razgraničenja na hidroelektranama Zvornik i Bajina Bašta uvjerava Mladen Ivanić ali će se posebnim sporazumom Srbiji omogućiti da nesmetano korisati objekte koji joj pripadaju.

To znači da nema ništa od prijedloga da BiH dobije stotine miliona odštete i dio električne energije. Srbija će ipak početi da plaća naknadu za potopljeno zemljište opštinama Višegrad, Rogatica, Bratunac i Srebrenica.

vlcsnap-2017-11-01-20h03m08s163

"To su elektrane koje pripadaju Srbiji i Srbija ima  pravo da ih koristi. Mi ćemo Srbiji dati pravo da može slobodno da pristupi na našu teritoriju po posebnom sporazumu koji nema veze sa granicama. Granica je utvrđena  sredinom rijeke Drine,  oni će početi da plaćaju naknadu za potopljeno zemljište i mislim da stvari idu dobro. Samo su dvije sporne tačke, sve ostalo je dogovoreno", rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.vlcsnap-2017-11-01-20h03m40s211

Obe sprone tačke odnose se na teritoriju optšine Rudo jer na jednoj Srbija traži da granica ide prugom Beograd-Bar a na drugoj da se pomjeri na rijeku Lim tako da četiri naseljena mjesta uđu u sastav Srbije.  Iako Mladen Ivanić tvrdi da će se teritorija mijenjati po principu metar za metar, načelnik Rudog poručuje "ne damo ni milimetra". U dolilini Lima planirao je razvoj turizma i gradnju hidrocentrale a tu postoje kaže i značajni prirodni resursi.vlcsnap-2017-11-01-20h05m27s5

"Imamo i značajne infrastrukturne objekte kao što je regionalni put Brodar - Uvac koji je žila kucavica  opštine Rudo. Za opštinu Rudo se teško može naći jednaka kompenzacija da bi se udovoljilo takvom zahtjevu. Zanimljivo je da ja kontakt imam samo sa novinarima, niko iz Republike Srpske nije ni došao ni pitao niti ga zanima situacija na terenu", izjavio je Ratko Rajak, nečelnik opštine Rudo.

Granica je sporna jer selo Međuriječje u Rudom okružuje teritorija Srbije. Stanovnici  porez plaćaju u Srpskoj iako Srbija u selu ima školu i stanicu granične policije.

vlcsnap-2017-11-08-19h25m37s66

Igor Crnadak već je najavio da će razmjena teritorija biti obavljena do kraja godine, iako niko zvanično ne otkriva šta  BiH dobija zauzvrat. Manje je važno gdje će biti granica poručuje predsjednik RS Milorad Dodik.

"Srbija i Republika Srpska su za nas jedno i gdje se to povuče to je za  nas manje važno i mi u svojoj podsvijesti i ne priznajemo tu granicu ona ne postoji. Ali fomralno gledano u međunarodno pravnom smislu ona postoji. Mi ćemo biti na strani dobrih rješenja i ono što je interes Srbije veoma ćemo uvažavati", rekao je Dodik.

vlcsnap-2017-11-08-19h25m49s207

Dodik kaže Sarajevo nema šta da se miješa u pitanja granice Srbije i Srpske i podržava dogovore koje je napravio Mladen Ivanić. Srpski član Predsjedništva  navodi da i BiH ima svoje zahtjeve a kao primjer ističe Pavlovića most. Ipak zvaničan prijedlog još niko ne otkriva iako je najavljeno da bi se razmjena teritorija trebala obaviti do kraja godine.