Rezultati rada predstavništava Srpske značajniji od DKP mreže BiH

16:24, 11.04.2018.
Thumbnail

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske smatra da su rezultati rada predstavništava Srpske u inostranstvu, naročito kada je riječ o jačanju institucionalne i privredne saradnje, za Srpsku mnogo značajniji od aktivnosti cjelokupne mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) BiH u svijetu, čiji je budžet neuporedivo veći i mjeri se desetinama miliona KM.

"Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH trebalo bi više da se bavi svrhom službenih putovanja ministra Igora Crnatka po svijetu, jer je obišao više od 40 država i pri tome potrošio milione konvertibilnih maraka iz budžeta, a ne širenjem lažnih informacija o predstavništvima Republike Srpske u inostranstvu", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske ističu da su sva ta putovanja ministra inostranih poslova BiH okončana bez ikakvih ostvarenih rezultata i građani se sa pravom pitaju imaju li neku drugu svrhu osim turističke.

Dodaje se da održavanje ministarskih konferencija ne predstavlja odraz uspješnosti rada Ministarstva inostranih poslova, kao što se navodi u saopštenju MIP-a BiH.

"Naprotiv, ministarske konferencije koje je MIP održao samo su bile budžetski teret bez ikakvog konkretnog rezultata, osim partijske promocije", navodi se u saopštenju Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Ističe se i da se moglo vidjeti da se konferencije kojima prisustvuje ministar Crnadak koriste za napade na institucije Republike Srpske i za to da one budu predstavljene u negativnom kontekstu, kao što je bilo i na konferenciji evropskih regiona i gradova u austrijskom Salsburgu.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske poziva ministra Crnatka da navede barem jedan pozitivan spoljnopolitički ishod za koji je on zaslužan.

Iz Ministarstva navode i da bi ministar inostranih poslova BiH, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić mogli i morali da urade mnogo više po pitanju kvaliteta kadrova u DKP mreži BiH.

"Poznato je da najmanje tri ambasadora ne govore nijedan strani jezik, a o kvalitetima pojedinih ambasadora govore i medijski napisi u zemljama prijema tih istih ambasadora", ističu iz Ministarstva.

Nažalost, dodaje se u saopštenju, to je samo dio problema, pogotovo kada se imaju u vidu nevjerovatni skandali ambasadora BiH poput otvaranja diplomatske pošte u Holandiji ili isticanja ratnih zastava Armije BiH u Rusiji.

"Treba li uopšte postaviti pitanje da li su MIP BiH i Crnadak sankcionisali bilo koga za ove postupke? Nije bilo nikakvog reagovanja ministra inostranih poslova na sramnu činjenicu da je konzulat BiH u Minhenu promovisao Kosovo i Metohiju kao najmlađu zemlju u Evropi", napominje se u saopštenju.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju podsjeća da se za vrijeme kada partija iz koje dolazi Crnadak nije vršila vlast u zajedničkim institucijama ovakvi skandali nisu događali i na mnogo bolji način su štićeni interesi Republike Srpske.

"Crnadak ne prisustvuje zasjedanjima parlamenta BiH, niti podnosi izvještaj parlamentarcima na nivou BiH. Pretpostavljamo da je razlog za to činjenica da njegova politička partija nema niti jednog izabranog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, što samo pokazuje šta narod misli o njihovoj dosadašnjoj politici ka Republici Srpskoj", konstatuje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će, kada ministar Crnadak nađe vremena između nebrojenih putovanja da lično podnese izvještaj o svom radu parlamentu BiH i javnosti, te riješi brojne afere u MIP-u zbog kojih je bila formirana Istražna komisija, biti stvoreni uslovi za televizijski duel sa ministrom Zlatanom Klokićem.

"Do tada ministar Klokić će redovno izvještavati Narodnu skupštinu, građane i zainteresovanu javnost o radu Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, što Crnadak uspješno izbjegava cijeli mandat", zaključuje se u saopštenju.

(Srna)