Sastanak Dodika i Vučića u Beogradu

"Varaju se ako misle da ćemo predati Srpsku, mir nema cijenu"

  • Izvor: ATV
  • 24.10.2021.19:10

Republika Srpska će nastaviti da se bori protiv razvlašćivanja, jasan je srpski član Predsjedništva BiH. Srpska, kaže Milorad Dodik, ne sprovodi nijednu aktivnost na odvajanju i secesiji. Prvi korak za ulazak predstavnika Srba u zajedničke organe BiH biće regulisanje pitanja šuma i poljoprivrednog zemljišta.

"Dok se to ne desi, ne treba niko da očekuje da u Republici Srpskoj slijepo gledaju kako neki visoki predstavnik nameće zakone, a da na to nema pravo, sveteći se ili kažnjavajući samo Srbe. Ako neko misli da sa prijetnjom rata s druge strane mi trebamo da predamo Republiku Srpsku, onda se grdno vara. Dakle, mi nemamo namjeru ni za kakav rat ni sukob. Ono što mi imamo namjeru da se politički i borbeno borimo za naša prava", kaže Dodik.

Republika Srpska samo reaguje na pokušaje da joj se otme ono što joj pripada po Dejtonskom sporazumu, poručuje srpski predsjednik. I baš zato, Srbija će se suprotstaviti i neće podržati sankcije ako ih neko bude donosio protiv bilo koga u Republici Srpskoj. 

"Oni koji misle da se sankcijama problemi riješavaju na pogrešna vrata kucaju, time će sebi itekako da zatvore vrata i u Beogradu, a ne samo u Banjaluci. Republika Srbija se neće priključiti bilo kakvim sankcijama. Neće biti bilo kakve blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik Republike", jasan je Aleksandar Vučić.

Podrška političkoj borbi za vraćanje nadležnosti Srpske, stiže iz Socijalističke partije. Mi razumijemo borbu Milorada Dodika i zajedno ćemo se boriti da se Republici Srpskoj vrate prava koja su joj oteta i uskraćena. 

"On je morao da skrene pažnju na nepravdu koja se skoro dvije decnije čini Republici Srpskoj otimanjem njenih nadležnosti, jedno vrijeme kroz ulogu visokih predstavnika koji je to činio, a poslije toga zamijenili ulogu visokog predstavnika ustavnim sudom BiH koji je danas jedan nepravedan sud i koji svojim odlukama narušava bazne odnose u BiH. Vrlo je značajno što je Dodik posljednjih dana vrlo jasno rekao da se on ne bori protiv integriteta BIH, ali se bori za jasan integritet Republike Srpske", kaže Petar Đokić, predsjednik SP-a.

Ima i onih u Republici Srpskoj koji smatraju da je pitanje vraćanja nadležnosti nevažno.

Opozicija, kaže Milorad Dodik nastoji da još više oteža situaciju Srpskoj. A očekivano, međunarodni faktor je zatvorio oči na rezoluciju SDA kojom se traži ukidanje entiteta. Zato brže bolje odgovore na svaku izgovorenu riječ Milorada Dodika.  

"Nijednu aktivnost ne provodimo na odvajanju i secesiji. Kada smo o tome pričali to su bile neke daleke hipotetičke mogućnosti, ako se stvari ne rješavaju. Stvari se ne rješavaju, samo se gomilaju nesporovodive odluke u BiH i čini se stanje potpune nelegitimnosti. Republika Srpska je spremna na kvalitetan dugouročan dogovor na bazi ustava BiH i ako toga nema nismo više spremni da trpimo Ustavni sud", rekao je Dodik.

Vraćane izvornom Dejtonu i jeste cilj inicijative za vraćanje nadležnosti, poruka je Milorada Dodika. Od nametanja zakona od strane visokih predstavnika pa do odluka Ustavnog suda BiH, Republici Srpskoj su oduzeta Ustavna prava i nadležnosti. Rukovodstvo Srpske donijelo je odluku da sve to vrati, uz poruku da više nema nazad.