Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Tegeltija: Vrh SDS-a ukazuje na probosansku orijentaciju i vodi stranku u politički sunovrat

  • Izvor: Srna
  • 07.09.2021.15:59

Rukovodstvo Srpske demokratske stranke /SDS/ svojim izjavama vodi tu stranku u politički sunovrat i ukazuje na probosansku orijentaciju, što će na narednim izborima prepoznati borci i građani Republike Srpske, smatra savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je mislio da su nedavne tvrdnje potpredsjednika SDS-a Milana Radovića da je "potpisom Dejtonskog sporazuma, uspostavljanjem Aneksa, nastala Republika Srpska",kao i da je nametnuti Inckov zakon o negiranju genocida na snazi i da se primjenjuje lapsus ili nedovoljno poznavanje materije budući da je on "ekonomista i poznati bankar".

"Nisam mogao ni sanjati da će me naknadne izjave koje su došle iz vrha SDS-a potpuno razuvjeriti da se radi o nekakvom lapsusu, omašci, nedovoljnoj pripremljenosti ili nepoznavanju materije, nego da je u stvari riječ o ozvaničenju nekog novog političkog pravca i politike SDS-a", rekao je Tegeltija Srni.

Tegeltija je dodao da se nekoliko dana nakon toga i lider SDS-a Mirko Šarović "ničim izazvan javno odrekao patriotske politike i temelja SDS-a" kojom poslije Radovićeve, ne ostavlja prostor za nikakvu dilemu.

Prema njegovim riječima, nije riječ ni o nikakvoj slučajnosti ili omašci ili nepoznavanju materije već o novoozvaničenoj politici SDS-a koji se odriče temeljne ideje svog nastanka, kao svesrpskog pokreta u teškim vremenima devedesetih godina.

Tegeltija je ukazao da najbolji srpski sinovi nisu poginuli, niti su izranjavani i ostali bez dijelova tijela, niti je bilo ko bio borac Vojske Republike Srpske za BiH da bi bilo ko, ako se smatra srpskim patriotom i političarem, danas mogao i smio reći "BiH nema alternativu".

"To je upravo ono što nam je poručio Šarović i vrh SDS-a", upozorio je Tegeltija.

On je ukazao da odricanje od ideje samostalnosti Republike Srpske predstavlja njeno cementiranje u BiH, te da je porukama iz vrha SDS-a ozvaničen probosanski politički pravac te stranke.

"Ovakvim porukama vrha SDS-a Republika Srpska ušla u novu ozvaničenu političku realnost, u kojoj se ideji nezavisnosti i samostalnosti Republike Srpske, ukoliko se BiH pokaže neodrživom i nemogućom za bezbjedan, prosperitetan i kvalitetan život srpskog naroda i građana Republike Srpske, više ne protive samo bošnjački politički faktori u BIH, nego i jedan unutrašnji politički faktor u političkom miljeu Republike Srpske, koji se dosad deklarisao kao prosrpski", objasnio je Tegeltija.

On smatra da je to nova politička realnost u Republici Srpskoj i da će taj novi politički stav SDS-doživjeti svoju provjeru na narednim izborima.

"Duboko sam ubjeđen da će ovakav patriotski sunovrat SDS, građani Republike Srpske dobro upamtiti i jasno reći šta o njemu misle svojim glasačkim listićima", zaključio je Tegeltija.

Tagovi: