"BiH ima čovjeka koji je veći od zakona"

Tegeltija: Nezapamćen pokušaj terora, prisile i ugnjetavanja građana Srpske

  • Izvor: ATV
  • 23.07.2021.13:38

Ovdje se radi o nezapamćenom pokušaju terora, prisile i ugnjetavanja građana Republike Srpske, smatra Milan Tegeltija, savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Nigdje u savremenom svijetu, osim u Saudijskoj Arabiji, da jedan čovjek donosi zakon kojim određuje krivična djela i koji uključuje mogućnost zatvaranja ljudi. To nigdje osim u Saudijskoj Arabiji postoji. U BiH imate čovjeka koji je veći od zakona, koji je veći od Ustava, koji je veći od Dejtonskog sporazuma, prema tome, ovo je uvod u terorisanje građana Republike Srpske putem prijetnji zatvaranjem i progonima od strane pravosudnih organa na nivou BiH zbog izgovorene riječi", poručuje Tegeltija i dodaje da ovakvu, nezapamćenu odluku nije mogao donijeti parlament, a donosi je jedan čovjek.

"Nijedan pravnik na ovom svijetu, nijedan slobodouman čovjek ne može da prihvati te stvari. Siguran sam da narod Republike Srpske neće prihvatiti takvu vrstu terora i ugnjetavanja", kaže Tegeltija.

Kakva je ovo poruka za Srbe?

"Kakva je ovo poruka za Srbe, i za ostale slobodomislene građane u BiH? Radi se o tome da svi oni koji ne misle kao Valentin Incko i političko Sarajevo, trebaju da budu u zatvoru. Trebaju da budu ugnjetavani i terorisani. To je poruka - ili ćete misliti kao što misli političko Sarajevo, kao što misli Valentin Incko, ili ćete ići u zatvor. To ne postoji nigdje u savremenom svijetu. To je teror. Ne postoji druga riječ za takvu vrstu ponašanja", kategoričan je Tegeltija.

Kako se suprotstaviti ovoj odluci?

"Teoretski, jedini efikasan način da se suprotstavi ovoj odluci je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, jer je Ustavni sud BiH već donosio odluku da nije nadležan za odluke visokog predstavnika u BiH, tako da je suvišno očekivati bilo kakvu reakciju ili neku pozitivnu odluku od Ustavnog suda BiH", zaključuje Tegeltija.


Pročitajte i:

Trebaju li građani da budu u strahu?

Dodik: Trpili smo 25 godina

Dodik: Ovo je zadnji ekser u mrtvački kovčeg BiH

Dodik pozvao sve tužioce i sudije da napuste institucije na nivou BiH

Incko nametnuo odluku o zabrani negiranja genocida

Tagovi: