Ubijeno više od 3.500 Srba

Stradanje Srba u Podrinju ostalo nekažnjeno

  • Izvor: ATV
  • 10.07.2021.18:25

Tri i po hiljade Srba ubijenih u Podrinju jasna je poruka kakvu su BiH željeli bošnjački lideri i njihove oružane snage, čulo se to na Gradskom groblju i na glavnom trgu u Bratuncu. Ubijane su čitave porodice. Jasan je bio plan da se Srbi unište na tom području. Žrtve su između ostalog, ubijali snajperima, bez diskriminacije, a najmlađe žrtve bila su djeca. Predstavnici Udruženja porodica žrtava kažu da o srpskim stradanjima treba da se priča 365 dana u godini.

Premijer Radovan Višković podsjetio je da su muslimanske snage Srbe ubijale uglavnom na velike hrišćanske praznike. Stradanje Srba u Podrinju desilo puno prije dešavanja u Srebrenici, ali da međunarodni moćnici ćute o tome, poručio je Višković. Tome svjedoči i jedina kazna izrečena za zločine nad Srbima u Podrinju od samo 10 godina.

Bratunac je posjetio i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Tu je bila i delegacija Vlade Srbije, a iz Crne Gore srpskim žrtvama se poklonio predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u skupštini Marko Milačić. Za njega je rezolucija o Srebrenici koju je donijela crnogorska skupština – prekrajanje istorije.

Parastos na gradskom groblju predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je podsjetio da su Srbi prvi narod u Evropi koji je još u Prvom svjetskom ratu mučen u koncentracionim logorima. To se, nažalost ponavljalo i u kasnijim ratovima.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić rekao je da će se srpka stradanja i dalje obilježavati, a Saborni hram i spomen-obilježje koje treba da se sagrade vječno će podsjećati na te žrtve.