Jasno je da određene države nameću Kristijana Šmita

Stav Srpske jasan - visoki predstavnik nema legitimitet

  • 30.06.2021.18:50

Ne može se govoriti o legitimitetu visokog predstavnika nakon sinoćnje sjednice Savjeta bezbjednosti UN. Kaže to srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zaključuje da je jasno da određene države nameću Kristijana Šmita kao visokog predstavnika mimo odredaba Dejtonskog sporazuma. Milorad Dodik takođe kaže da je na djelu arogancija svjetskih sila, koje ignorišu i one sporazume koje su same potpisale. 

- Jedna nakaradna situacija u kojoj ćemo se mi jasno ponašati samo u skladu sa onim što je rekla Narodna sklupština. Mi ćemo priznati visokog predstavnika samo ako bude imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti UN - kazao je Milorad Dodik, srpski član i Predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nastup Bisere Turković, za Dodika je degradirao Predsjedništvo jer je bio suprotan Ustavu BiH. Ona je nastupila kao izalsanik bošnjačke politike, koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana, kaže srpski član Predsjedništva. Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović kaže da je upravo Srpska upozoravala na takve štetne nastupe pojedinaca iz Sarajeva. 

- Ono što je posebno problem jeste da u BiH nemate saglasnost i po pitanju ovakvih stvari i brojnih drugih stvari, imate slobodne strijelce koji izlaze samostalno, iznose određene, tobože, stavove institucija, a to su lična ili partijska mišljenja, kao što ste imali mnogo puta da vidite postupanja ministra inostranih poslova gospođe Turković i mnogih drugih, koji daju sebi za pravo da pišu pisma, iznose stavove, šalju dopise i izvještaje, a da iza toga ne stoji institucija koja je po Ustavu zadužena da se bavi spoljnom politikom, a to je Predsjedništvo BiH - rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.  

Bivši predsjednik Republike i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović kaže da se djelovanje visokih predstavnika u BiH potpuno izvitoperilo tokom mandata Valentina Incka, ali i njegovih prethodnika. Jedini koji je djelovao u skladu sa Dejtonom bio je prvi visoki predstavnik Karl Bilt, kaže Kuzmanović. Ostali su radili na štetu kako Ustava Srpske, tako i BiH, smatra Kuzmanović.