Fond PIO

Srpska zbog opstrukcija iz FBiH izgubila 1,33 milijarde KM

  • 01.07.2021.09:26

Zbog raznih opstrukcija Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske izgubio je u proteklih deceniju i po čak 1,33 milijarde KM, koliko je dato za isplate korisnicima koji su penzije do 1992. godine zaradili u sadašnjoj Federaciji BiH, piše današnji "Glas Srpske".

List navodi da ovaj gubitak u Fondu računaju od aprila 2005. godine, kada je podnesena prva tužba protiv Federalnog zavoda PIO/MIO za preuzimanje za isplatu svih prijeratnih korisnika.

"Proces povratka na isplatu je veoma spor, gotovo ugašen. Od 2018. godine, kada su na primjer evidentirana samo dva povratka na tu isplatu pa do danas, nije bilo više nijednog", navode u Fondu.

U Fondu ističu da je posebno zabrinjavajući podatak da je predratnih korisnika koji su pravo na penziju ostvarili na području FBiH nekad bio 38.000, a da ih zaključno sa jučerašnjim datumom ima samo 10.474.

"Za njihove penzije trenutno mjesečno izdvajamo 4,2 miliona KM", kažu u Fondu i napominju da se broj korisnika iz godine u godinu smanjuje, jer je riječ o starijoj populaciji stanovništva.

Iz Fonda podsjećaju da cijeli ovaj proces počeo na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Šekerović i Pašalić protiv BiH" kojom je naređeno FBiH da otkloni izvore diskriminacije i promijeni zakonodavstvo kako bi omogućila isplatu penzija kod Federalnog fonda PIO/MIO povratnicima iz Srpske u FBiH.

Tagovi: