Bijeljina

Služen pomen pripadnicima Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske

  • Izvor: Srna
  • 15.10.2021.14:56

Kod spomen-obilježja ispred Policijske uprave u Bijeljini danas je služen parastos i odata počast za 17 poginulih boraca Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, povodom obilježavanja 29 godina od osnivanja ovog odreda.

Ratni komandant odreda Ratomir Draganić rekao je da se pripadnici ove jedinice danas sa ponosom sjećaju svojih saboraca koji su dali živote za temelje Republike Srpske.

"Daleke 1992. godine, po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske i tadašnjeg predsjednika Srpske, formiran je Četvrti odred, kao jedna od najelitnijih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji je učestvovao na svim ratištima - od hercegovačkog, preko sarajevsko-romanijskog, podrinjskog, posavskog, dobojskog i krajiškog", rekao je Draganić.

Draganić, koji je i predsjednik Udruženja veterana Četvrtog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske, istakao je da je ovaj odred najviše brojao 220 ljudi, od kojih su neki ranjavani i po nekoliko puta.

"Kao komandant jedinice ponosan sam što sam vodio te ljude. Svim raspoloživim snagama branili smo teritoriju Republike Srpske i stanovništvo, što ćemo i dalje činiti jer Republiku Srpsku krvlju stvorenu ne damo nikome", poručio je Draganić.

General Ljubiša Borovčanin, ratni komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, u čijem sastavu je bio i Četvrti odred, rekao je da je ponosan na ovu jedinicu, na prisjećanje na dane njenog formiranja, jer je prošla mnoge slavne bitke u kojima je iskovana Srpska.

"Sa ponosom se sjećamo svih bitaka kroz koje su prošli naši pripadnici. Oni koji su život dali u tim bitkama omogućili su svima nama da danas imamo Republiku Srpsku u kojoj živimo, a trudimo se da bude sve bolja i jača", istakao je Borovčanin.

On je potvrdio da je u posljednje vrijeme pritisak na Srpsku posebno izražen, ali da je želja svih da se i u narednih 100 godina živi u miru i uživa u slobodi.

"Borićemo se za mir i braniti Republiku Srpsku na sve moguće načine. Najbolje bi bilo da se ovako okupljamo, da se prisjećamo naših saboraca, ali da rata nikad ne bude, da pritisci na Republiku Srpsku budu što manji jer imamo uslove da radimo i gradimo u miru", rekao je Borovčanin.

Ratni pripadnici Četvrtog odreda Sšecijalne brigade policije Republike Srpske su nakon parastosa i odavanja pošte poginulim saborcima položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje pred Policijskom upravom Bijeljina.

Četvrti odred formiran je 1. oktobra 1992. godine i bio je najelitnija jedinica u sastavu Specijalne brigade policije, koja je imala devet odreda.

Četvrti odred Specijalne brigade policije je za ratne zasluge odlikovan Ordenom Nemanjića i Karađorđevom zvijezdom prvog reda.