Budimpešta

Sa Demografskog samita poručeno da je porodica ključ stabilnosti

  • Izvor: ATV
  • 23.09.2021.19:38

Porodica je ključ stabilnosti – pod ovim motom su se politički i vjerski lideri, i predstavnici akademskih zajednica, okupili u Budimpešti. Sa Demografskog samita stiže poruka da u zapadnom svijetu nema dovoljno rođene djece, da društvo stari i da nekim nacijama, na duže staze, prijeti nestanak. O demografiji su danas govorili premijeri Mađarske, Slovenije i Češke, bivši potpredsjednik Amerike.

Među najvišim svjetskim zvaničnicima i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Kaže – tradicionalna porodica, otac, majka i djeca su stub društva. Samo oni narodi gdje se rađaju djeca, imaju budućnost, poručio je Dodik. 

"Kako je moguće da je nekorektno govoriti da je otac muškarac a majka žena. Ja to ne mogu da prihvatim, ne da mi logika u glavu. Nije ok, hoće da mi nametnu svoje vrijednosti, skloni se od mene, radi šta hoćeš ali ne diraj me. Sad sam ja nekorektan a oni nisu. Roditelj broj jedan i broj dva, ne znam još da su rodili dijete", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mađari su tu bili jasni i zabranili dolazak migranata. Evropa se buni. Njih nije briga. Prirotet su im demografske mjere kojima se mnogi čude a svi ih žele, kaže mađarski premijer. Za Viktora Orbana nema dileme oko toga – porodica se mora sačuvati i ojačati. 

"Ima onih koji smatraju da demogradski procesi razvijenih zemalja su Bogom dani. međutim, mi koji smoovdje smatramo da ne treba da se povinujemo tim procesima, nego da pokušamo da ih usmjeravamo", kaže Viktor Orban, premijer Mađarska.

Ne obaziru se u Mađarskoj uopšte na kritike zapada kome smeta mađarskai zakon o zabrani promocije homoseksualnosti. 

"Demografsko pitanje je jedno od kritičnih i ključnih pitanja u mnogim zemljama, pogovoto u zemljama u razvoju. Ovo će, uskoro, postati i najvažnije političko pitanje, kaže predsjednik Srbije. A trebalo bi, po njemu, što prije", ističe Peter Kondor, mađarski biskup.

"Ako postavite sliku o jednom lijepom psu u našem stanu, ja volim životinje, obožavam, sigurno će imati više lajkova nego da postavim jednu sliku o svom prelijepom djetetu", kaže Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Očuvanje porodice je suštinsko pitanje cijele civilizacije, kaže bivši potpresjednik Sjedinjenih američkih država.

"Da bi opstali i prenijeli budućim generacijama vrijednosti koje su za nas značajne, onda prioritet treba da nam bude očuvanje snage porodice jer na tome je zasnovana cijela naša civilizacija", rekao je Majk Pens, bivši potpredsjednik SAD.

Da se od Mađara ima šta naučiti kada su demografske mjere u pitanju,pokazuje i to što je, od uvođenja mjera, sklopljeno 20 odsto više brakova, na desetine hiljada parova se prijavilo za subvencije. Povećana je i stopa poroda.