"Ne" nametanju zakona odlazećeg visokog predstavnika

Republika Srpska: Počelo potpisivanje peticije

  • Izvor: ATV
  • 24.07.2021.19:10

Širom Republike Srpske počelo je potpisivanje peticije. Za samo sat vremena nekoliko stotina građana stavilo je svoj potpis i tako rekli ne nametanju zakona odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali izrazili nedvosmislen stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Smatram da je ovo nepotrebna odluka. Smatram da ovo gura BiH sigurno 20 godina unazad i među prvima sam došao da potpišem peticiju i da podržim.”

“Zato što smatram da mi Srbi treba da budemo jedinstveni i da trebamo tako da nastavimo, da se borimo za jedinstvo.”

“Očekujem da to ponište, jer je to nepravedno prema srpskom narodu i prema Republici Srpskoj, jer nismo mi počinili to", kažu građani za ATV-e.”

Na peticiju u Doboju, među prvima svoj potpis je stavila Sanja Vulić poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu.

“Sigurna sam da će po prvi put političko Sarajevo da vidi šta je srpsko jedinstvo. Svemu onome što je nametnuto i što je vancivilizacijski presedan koji se desio poslije toliko godina u BiH, koji se nigdje na svijetu nije desio, da vam neko oduzme pravo na mišljenje i pravo na govor", rekla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PSBIH.

Republika Srpska neće pristati na uvođenje verbalnog delikta u 21. vijeku i na to da se jedino srpskom narodu u cijelom svijetu zabranjuje pravo na slobodu mišljenja,poruka je savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH. Radovan Kovačević kaže i da Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poziva sve građane Republike Srpske, koji to žele, da u što većem broju u svojim gradovima, lokalnim i mjesnim zajednicama potpišu peticiju.

“Jasno i nedvosmisleno ponavljamo – u Srebrenici se nije dogodio genocid. Ne pristajemo da bilo ko, a pogotovo ne bilo kakav visoki predstavnik nameće zakone u BiH. BiH može opstati jedino ukoliko visoki predstavnik ode i BiH, ukoliko se povuku sva nametnuta rješenja u BiH i ukoliko prihvatimo da se izabrani politički predstavnici moraju dogovarati o sudbini i budućnosti BiH", rekao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.