Željka Cvijanović

Predsjednica Srpske u Poljskoj: Važan korak ka još boljim odnosima

  • Izvor: RTRS
  • 20.10.2021.15:39

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom zvanične posjete Poljskoj, razgovarala je danas u odvojenim susretima sa predsjednicom Sejma, donjeg doma poljskog Parlamenta, Elžbjetom Vitek i državnom sekretarkom u Ministarstvu fondova i regionalne politike Malgožatom Јarošinkom Јedinak.

Predsjednica Srpske i Vitekova razmijenile su mišljenje o aktuelnoj situaciji u Evropskoj uniji, poziciji Poljske, kao i politici proširenja EU, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Tokom sastanka razgovarano je o mogućnostima dodatnog jačanja institucionalnih veza Srpske i Poljske, ali i stvaranju uslova za unapređenje različitih vidova saradnje.

Predsjednica Srpske informisala je predsjednicu poljskog Parlamenta sa ustavnom pozicijom Republike Srpske, te političkom situacijom i ukupnim odnosima u BiH.

Ovom prilikom je pozdravljen intenzitet kontakata između Republike Srpske i Poljske i njenih regija, te naglašeno da je posjeta predsjednice Cvijanović Poljskoj važan korak ka još boljim međusobnim odnosima i ocijenjeno da se takva praksa treba nastaviti i u budućnosti.

Na sastanku sa državnom sekretarkom u Ministarstvu fondova i regionalne politike Malgožatom Јarošinkom Јedinak, predsjednica Srpske je istakla da su evropske integracije i jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje institucija Republike Srpske.

Tokom sastanka posebno je apostrofirana intenzivna saradnja Srpske i nekoliko poljskih vojvodstava u različitim oblastima, te izražena opredijeljenost ka daljem unapređenju odnosa.

Predsjednica Srpske je naglasila da je iskustvo Poljske u domenu povlačenja i korištenja evropskih fondova veoma korisno, te izrazila zahvalnost domaćinima na spremnosti da svoja iskustva podijele sa Republikom Srpskom.