Narodna skupština Republike Srpske

Poslanici prihvatili Izvještaj o radu Fonda solidarnosti

  • 07.07.2021.11:30

Narodna skupština Republike Srpske okončala je 17. redovnu sjednicu.

U Nacrtu su usvojene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i o sjemenu poljoprivrednog bilja. Podršku poslanika dobili su i izvještaji o izvršenju budžeta Srpske i radu MUP-a za prošlu godinu.

Poslanici su prihvatili i Izvještaj o radu Fonda solidarnosti za dijagnostiku, i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i o izvršenju Rebalansa Budžeta fonda za prošlu godinu, o kojima su poslanici danas raspravljali.

Fond je u prošloj godini odobrio 6.118.444 maraka za liječenje 107 djece.

Najveći broj zahtjeva - 90 odnosio se na liječenja koja su obavljena u inostranstvu, a najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo su bila liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.

Ovaj izvještaj naišao je na podršku svih poslanika koji su uzeli učešće u raspravi. Dva bloka saglasna su da bi bilo dobro da se još više sredstava izdvaja za ove namjene.

Niko ni iz vlasti ni iz opozicije nije imao nijednu zamjerku na rad Fonda ni na izvještaj, koji bi, kako smatraju, po svojoj transparetnosti, trebalo da bude obrazac rada za sve ostale javne ustanove i javna preduzeća.

Direktorka Fonda Јasminka Vučković u svom završnom obraćanju naglasila je da je Fond u prošloj godini, od 200 zaprimljenih zahjteva, samo jedan odbio i to zbog nenadležnosti.

U takvim slučajevima, Fond, kaže, roditelje oboljele djece ne ostavlja same u njihovoh borbi, već im pomažu da se za pomoć obrate nadležnim ustanovama i institucijama. Najčešće je to Fond zdravstvenog osiguranja.

Ovo je ujedno bila i posljednja tačka 17. redovne sjednice, a poslanici su u Danu za glasanje, potvrdili stavove iznesene u svojim diskusijama. Јednoglasno su podržali izvještaj fonda, što je, priznajemo, rijetka slika u Parlamentu Srpske.