Srpski član Predsjedništva

"Ne iznenađuje odluka Ustavnog suda BiH, pokušavaju da paralizuju Republiku Srpsku"

  • Izvor: ATV
  • 24.09.2021.20:52

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da ga ne iznenađuje najnovija odluka Ustavnog suda BiH kojom je potvrđeno da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske nisu u skladu sa Ustavom BiH i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Republike Srpske.

"Već odavno vidim koncept, visoki predstavnik je uradio što je uradio, pošto nije sve završio onda stupa na scenu Ustavni sud i on sad nastavlja svoje od poljoprivrednog zemljišta i koncesija", rekao je Dodik za RTRS.

Kako je rekao Dodik, oni time pokušavaju da paralizuju stanje u Republici Srpskoj i da optuže vlast zajedno sa opozicijom da niko ništa ne radi.

On je rekao da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da poništi sve što je izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Već dugo vremena mislim da stvari moraju ići tako što ćemo u Narodnoj skupštini poništiti sve odluke i povući naše saglasnosti koje smo dali u prošlom vremenu, kao što je, recimo, saglasnost za vojsku i povući se iz te strukture, iz sporazuma o indirektnim porezima i povući se iz sporazuma o VSTS, jer vidimo šta rade gore. Takođe, treba poništiti postojanje SIPA na prostoru Republike Srpske, indirektnih poreza i svih tih institucija koje su nastale na tome", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik je istakao da se potrebno vratiti na slovo Dejtona, odnosno izvorni Dejtonski sporazum.

Neophodno je, kaže, da Narodna skupština da rok Vladi od tri mjeseca da pripremi novo zakonodavstvo, da uspostavi službu indirektnih poreza Republike Srpske, Vojsku i VSTS Srpske, dodajući da je važno odbaciti nadležnosti Ustavnog suda, te sve zakone koje je visoki predstavnik ikada donio proglasiti nevažećim na prostoru Republike Srpske.

"Prihvatiti isključivo ono što piše u Dejtonu, to znači redukciju Savjeta ministara na tri ministarstva, predsjedavajući dva i da bude pomoćno tijelo Predsjedništva BiH i ništa više. Ukinuti primjenu zakona u Savjetu ministara na prostoru Republike Srpske i u nekom kondicionalu od par mjeseci izraditi novo zakonodavstvo na prostoru Srpske. Ukoliko to ne bude, treba ući u proglašenje nezavisnosti Republike Srpske na miran način ", istakao je Dodik.

"Ujedinjene nacije ne uvažavaju BiH"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da UN ne uvažavaju BiH i da je generalni sekretar UN Antonio Guteres morao da zna da nije bilo kolektivne odluke Predsjedništva BiH za odlazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u NJujork na sjednicu Generlane skupštine.

"Zašto da mi uvažavamo ljude koji nas ne uvažavaju? Nije u pitanju uvažavanje mene, nego Predsjedništva BiH. Oni ne uvažavaju BiH", rekao je Dodik za RTRS.

On je napomenuo da uvijek u ovo vrijeme kada se održava Generalna skupština UN nikada Srbin nije bio predsjedavajući Predsjedništva BiH i da to "vješto koriste muslimani".

Dodik je istakao da je Komšić se u NJujorku susreo i sa Vjosom Osmani, predsjednikom samoproglašenog Kosova, koje BiH ne priznaje, što, takođe, predstavlja kršenje odluka u Predsjedništvu BiH.

"To samo pokazuje da ne drži do BiH, nego do ličnog stava Komšića", rekao je Dodik.

On kaže da se Komšić ugodno osjeća sa Osmanijevom i crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, da se drže sastanci i da na visokom nivou priča samo o tome da su problem Srbija, Srbi i Republika Srpska.

"Zato je najpametnije razići se i da svako radi svoj posao", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH i ponovio da je moguć miran razlaz u BiH.

Dodik je istakao da je potpuno uvjeren da sloboda srpskog naroda ovdje zavisi od toga hoće li Republika Srpska biti nezavisna država.

Srpski član Predsjedništva BiH je ponovio da je potrebna objektivna ocjena o broju stradalih Srba i Bošnjaka, odnosno istina o stradanju u Srebrenici, a ne da se satanizuju Srbi i neopravdano koristi termin "genocid". 


Tagovi: