Nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku

MUP Srbije: General Savčić nije u našoj zemlji

  • Izvor: ATV
  • 11.08.2021.18:09

Žalba na odluku o pritvoru generalu Milomiru Savčiću stigla je na adresu Suda BiH. Nije, kaže odbrana, bilo pravnog osnova za odredjivanje pritvora. Na potezu je Apelacijono vijeće Suda BiH.

"Ja sam predao žalbu na protokolu. I to osporavajući iz razloga bitnih odredaba povreda postupka i nepotpunom utvrđenom činjeničnom stanju. Ta žalba sada ide apelacionom vijeću i oni će to vrlo brzo rješavati", rekao je Miodrag Stojanović, advokat.

U međuvremenu, za Savčićem je raspisana i međunarodna potjernica. Federalni mediji spekulišu da je u Srbiji, iako iz Garnanične policije BiH nema potvrde da je prešao granicu. Da nije sa druge strane Drine, potvrda stiže i iz MUP-a Srbije. 

"Nakon obavljenih provjera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju", kažu u MUP-u Srbije.

A  i da jeste, kako tvrde pojedini mediji, pitanje je da li bi ga Srbija izručila BiH.  Za to, moraju da postoje uslovi. 

"Da se ne radi o političkom krivičnom djelu za koje se to lice goni u državi molilji. Odnosno da se ne goni za djelo koje je u vezi sa političkim krivičnim djelom koje samo po sebi isključuje izručenje tog lica državi molilji. Kao i to da li se eventualno radi o državljaninu  Srbije", dodaje Ivan Simić, advokat.

Da general Savčić neće ležati u pritvoru, još juče je poručio Srpski član BH Predsjedništva. Milorad Dodik podsjeća da se u BiH slobodno šetaju oni koji se terete za zločine nad Srbima.

"Imate situaciju da mnogi muslimani koji su navodno  podignute optužnice protiv njih, protiv Dudakovića i nekih drugih. Brane se sa slobode, govore svašta, napadaju, osuđuju. U oni slobodno šetaju, dođu, odu niko ih ne dira. Odjednom su za Savčića samo zato što je kao predsjednik Boračke organizacije nešto rekao", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Savčiću je u ponedjeljak određena mjera pritvora zbog bojazni da će uništiti, sakriti, dokaze i tragove za krivični postupak. Među razlozima nije navedena i opasnost od bjekstva.