Međunarodna zajednica i političko Sarajevo prijete sankcijama Miloradu Dodiku

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2021.18:59

Sankcijama obuzdati Milorada Dodika. To je odgovor međunarodne zajednice i političkog Sarajeva na potez Narodne skupštine - da Agenciju za lijekove vrati Republici Srpskoj. Osuda, već po navici, ne manjka u Američkoj ambasadi u BiH. I ovaj put poručuju da su spremni na sankcije svima koji krše Ustav BiH. Da su baš oni izvor problema i nestabilnosti u BiH, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Sve vrijeme svog djelovanja su na fonu muslimanskog projekta BiH, lažno se predstavljajući da navodno prave 'funkcionalnu državu', a u suštini rade za muslimane i pravljenje njihove muslimanske države", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Nisu dugo čekali ni evropski parlamentaraci. Na dopis upućen neizabranom vioskom predstavniku u BiH, u kojem traže sankcije za Milorada Dodika, potpis je stavilo 8 parlamentaraca. Članovi stranaka koje stoje iza dopisa su i partije iz drugog entiteta. Iako pripadaju različitim blokovima SDA i SDP ne gube vrijeme kad je u pitanju entitetski interes. S druge strane, opozicija u Republici Srpskoj ne želi čak ni da učestvuje u vraćanju nadležnosti Republici Srpskoj. Koliko ih sve to interesuje, juče su najbolje pokazali DNS i SPS, čije su skupštinske klupe ostale prazne. 

"Ovo je još jedna u nizu posebnih sjednica kojih je bilo u prethodnom periodu u nizu. U cilju obmanjivanja građana Republike Srpske i podizanje političkog rejtinga", kaže Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u NSRS.

"Da se ide po hitnoj proceduri da se donese Zakon o lijekovima u Republici Srpskoj, a ostaje na snazi Zakon koji je ranije donijela Parlamentarna skupština BiH. Ljudi iz struke kažu da će taj zakon doživjeti sudbinu i da će završiti na Ustavnom sudu BiH i da će biti osporen", kaže Goran Selak, poslanik SPS-a u NSRS.

Potezu opozicije možda se najviše obradovao Kristijan Šmit. Narodne poslanike pozvao je da poštuju Ustav BiH. 

 "Ovdje vidimo da se svakom pojedincu, odnosno članu Parlamenta i ovo je nova praksa ovo do sada nije bilo da se kaže da svi oni koji predstavljaju, pojedinačne predstavnike Narodne skupštine on poziva navodno na neko ispunjavanje obaveza u skladu sa Ustavom. Pa mi to i radimo. U Ustavu BiH zdravstvo i regulacija zdravstzvene oblasti isključivo je u nadležnosti entiteta", dodaje Dodik.

Zakon o lijekovima Republike Srpske stupa na snagu 6 mjeseci od objavljivanja u Službenom glasniku. Razlog za to je period koji je potreban da se usklade i drugi zakoni i procedure u Republici Srpskoj.