Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH

Majkić: Požari iskorišteni kao oružje u političkoj borbi

  • Izvor: Srna
  • 20.08.2021.12:28

Požari sa kojima se BiH već danima bori, koji ugrožavaju stanovništvo, čine ogromnu materijalnu štetu i uništavaju endemske vrste šuma, ponovo su pokazali koliko je BiH kao zemlja nespremna da se uhvati u koštac sa stvarnim problemima, ali itekako spremna da i ovu nesreću iskoristi kao oružje u političkoj borbi, izjavila je Srni zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Ona je ukazala na činjenicu da je ovo stanje poslužilo za orkestrirane napade na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz političkog Sarajeva koje na sve načine pokušalo opisati njegovu bezdušnost, jer se "nije udostojio" dati saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara.

Majkićeva je upitala kako je moguće da druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović ne znaju da helikopteri Oružanih snaga BiH ne mogu biti angažovani na gašenju požara zbog zastarjelosti i neadekvatnog održavanja, a naročito zbog opasnosti po život posade.

"Zar baš niko nije imao da im objasni da helikopteri Oružanih snaga mogu učestvovati u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu samo ako su tehnički potpuno ispravni, a to znači redovno servisirani i propisno održavani - a znamo da nije tako", rekla je Majkićeva koja je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ona je napomenula da je starost helikoptera Oružanih snaga BiH između 30 i 50 godina i da nisu redovno održavani.

Prema njenim riječima, posljednji remont plaćen je oko 10 miliona maraka navodno ukrajinskoj firmi, iako su neki tvrdili da nisu ni vidjeli Ukrajinu jer su vraćeni u lošijem tehničkom stanju nego što su bili prije remonta.

Tehnička dokumentacija o kvalitativnom prijemu remontovanih letjelica, dodala je ona, zbog velikog broja primjedbi vojnog osoblja koje bilo angažovano na prijemu poslije izvršenog remonta, završila je bačena u jezero Bogdanić.

"Komšić je pokušavao objasniti razloge zbog čega se ne koriste helikopteri Oružanih snaga, jer u skladu sa zakonom o odbrani mora postojati saglasnost između tri člana Predsjedništva BiH kako bi se uopšte angažovali resursi Oružanih snaga, a eto - srpski član ne da saglasnost", rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je srpski član Predsjedništva BiH objasnio da bi angažovanje ovakvih neodržavanih letjelica predstavljalo opasnost za život pilota i da je to jedini razlog izostanka njegove saglasnosti.

Majkićeva je podsjetila da su Oružane snage BiH 2006. i 2012. godine već imale slučajeve rušenja helikoptera, ali da tada, srećom, niko nije stradao.

"Pravu pomoć u gašenju požara na teritoriji Federacije BiH je pružio Helikopterski servis Republike Srpske, iako ne možemo zaboraviti koliko su pljuštale kritike iz tog entiteta kada je Srpska nabavljala helikoptere koji su, sad vidimo, u svemu ispunili svoju misiju", konstatovala je ona.

Majkićeva je ukazala na potpunu neodgovornost Ministarstva odbrane u Savjetu ministara kada je u pitanju remont helikoptera Oružanih snaga i podsjetila da je ruska Federalna služba za vojno tehničku saradnju uputila svojevremeno pismo upozorenja vlastima BiH u kojima je navedeno da je Ministarstvo odbrane na tenderu za remont helikoptera "MI-8", umjesto njihove, izabralo litvansku kompaniju bez sertifikata.

"Rusi nisu mogli da razumiju kako oni, kao svjetski lider u konstrukciji i proizvodnji helikoptera, a to je firma `Helikopteri Rusije`, budu eliminisani na tenderu od litvanske firme `Helisota` koja nema licencu za remont, niti može garantovati siguran rad helikoptera nakon popravke", rekla je ona.

Sve to, ocijenila je, nije bilo dovoljno i Ministarstvo odbrane je ključni krivac zašto je stanje kada je u pitanju održavanje helikoptera ovakvo kakvo jeste.