HSRS

Kusturić o transportu pacijentkinje iz Trebinja: Ovo su prioritetni zadaci Helikopterskog servisa

  • Izvor: ATV
  • 04.08.2021.15:49

Helikopterski servis Republike Srpske izveo je još jednu uspješnu intervenciju transporta 13-godišnje djevojčice iz Trebinja u Banjaluku na UKC Republike Srpske.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić istakao je zadovoljstvo zbog uspješne intervencije koja je obavljena na vrijeme.

"Riječ je o aktivnostima koje su za Helikopterski servis prioritetne, sada već i redovne. Ovakve operacije kao današnja kada se evakuišu djecu iz hitnih medicinskih razloga posebno teške i emotivne za pilote Helikopterskog servisa. Ipak je to naš posao i trudimo se da ga odradimo maksimalno profesionalno", kaže Kusturić za ATV. 

Kusturić ističe da je ovo Helikopterski servis građana Republike Srpske i da sve troškove snosi Helikopterski servis.

"Medicinske evakuacije su redovne aktivnosti Helikopterskog servisa i svaki građanin Republike Srpske bez obzira da li je osiguran i da li ima ovjerenu knjižicu ima pravo na to", kaže Kusturić.

Helikopterski medicinski transport dostupan je širom svijeta, međutim ekskluzivno samo kupovinom skupocjenih životnih osiguranja koja ovu operaciju imaju uvrštenu u svoju ponudu. Sa druge strane, Republika Srpska je smogla snage i pronašla sredstva da pruži ovu uslugu svim građanima Republike Srpske potpuno besplatno.

"Nama je neizmjerno drago što smo prethodnih godina stekli uslove da tu uslugu možemo da pružimo svim građanima Republike Srpske i da se na taj način u odnosu na neke daleko razvijenije zemlje u regionu uspjeli da uspostavimo da na tu vrstu operacija svi građani imaju pravo. Dovoljna je samo ljekarska indikacija i da nas pozovu, mi reagujemo u roku od 10 minuta", kaže Kusturić za ATV.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju i neontalogiju trebinjske Bolnice Ljiljana Buha objasnila je da je 13-godišnja djevojčica jutros primljena na Odjeljenje u teškom kliničkom stanju i da se nalazila u komi izazvanoj šećernom bolesti.

Ona je istakla važnost i ulogu helikopterskog transporta pacijenata u ovakvim situacijama, jer bi dug transport dodatno ugrozio zdravlje pacijenta.