Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH

Kovačević: Bošnjaci konstantno očekuju da stranci ispunjavaju njihove želje

  • Izvor: Srna
  • 02.09.2021.07:47

Prijedlog Šefika Džaferovića upućen Kristijanu Šmitu da smijeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je smiješan i dodatno razotkriva politički mentalitet Bošnjaka, koji konstanto očekuju da stranci ispunjavaju njihove političke želje, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević.

"Dodik nije ništa sporno uradio, glasao je kako je glasao /na sjednici Predsjedništva/, isto kao što i druga dva člana Predsjedništva u nekim slučajevima glasaju protiv. Nazivati to zloupotrebom je bezobrazno jer niko osim građana Republike Srpske nema pravo da određuje Dodiku kako će glasati u Predsjedništvu BiH", istakao je Kovačević.

On je izjavio za "Sputnjik" da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH, jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

"Ko god bi želio da smjenjuje Milorada Dodika morao bi da zna da bi u tom slučaju milion i po građana Republike Srpske jednim glasom progovorilo o svojoj želji, a to je da žive u samostalnoj državi", poručio je Kovačević.

On je podsjetio da su politički požar u BiH izazvali Valentin Incko i dio međunarodne zajednice i oni mogu da ga ugase.

"Isto tako, Džaferović i Komšić, ako žele, mogu da učestvuju u razrješenju krize tako što će da se založe za ukidanje nametnutog zakona", dodao je Kovačević.

Kada bi se to riješilo, poručio je on, BiH bi mogla da nastavi da funkcioniše i da se svi počnu baviti nekim drugim pitanjima i temama.