Nekadašnji predsjednik NSRS

Kalinić: Parlament je noseći stub i zaštitnik Srpske

  • Izvor: Srna
  • 24.10.2021.11:22

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić izjavio je Srni da je Skupština srpskog naroda BiH u početku bila glavni temelj, a svih narednih godina do dana današnjeg glavni noseći stub i zaštitnik Republike Srpske.

Povodom obilježavanja 30 godina od osnivanja Narodne Skupštine Republike Srpske, Kalinić je istakao da je kao nekadašnji predsjednik parlamenta u tri mandata ispunjen, prije svega, ponosom što je dao mali doprinos stvaranju Republike Srpske.

"Ispunjava me i radost što je, uprkos svemu, Srpska opstala i što nastavlja život kao slobodna država srpskog naroda na ovim prostorima. Ispunjen sam i tužnim sjećanjem na sve one ljude koji su dali život za našu zemlju ili su ih smrt i druge okolnosti spriječili da danas zajedno sa nama slave 30 godina postojanja Republike Srpske", naglasio je Kalinić.

On je naveo da su Srbi na ovim prostorima odavno željeli da stvore samostalnu i demokratsku državu koja bi štitila njihove nacionalne interese, ali nikada na štetu drugih naroda.

"U drugačijim okolnostima, početkom devedesetih godina prošlog vijeka, oživjela je ta državotvorna ideja. Tada je SDS sa još nekim prosrpskim partijama formirao opštenarodni pokret. U njemu su se našli i desničari i ljevičari, i 'četnici i partizani', i seljaci i intelektualci, i vjernici i ateisti, svi oni koji su odlučili da pruže otpor neravnopravnosti našeg naroda i neprincipijelnom nadglasavanju u tadašnjoj BiH, potiskivanju Srba u stranu i ponavljanju naše tragične istorije", naveo je Kalinić.

Kao i mnogo puta prije toga, rekao je on, ova ideja je mogla doživjeti sudbinu još jedne srpske bune, ali toj političkoj borbi i ne malim žrtvama upravo je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH dalo istorijski bitan legitimitet i legalitet.

"Kao što je u početku bila glavni temelj, tako je svih narednih godina, do dana današnjeg, Skupština bila glavni noseći stub i zaštitnik Republike Srpske.

Sve što čini jednu zemlju održivom: od privrednog i finansijskog sistema, odbrane, policije, službi bezbjednosti, obrazovanja, kulture, zdravstva, sistema informisanja... imalo je i danas ima autorizaciju Narodne skupštine", ukazao je Kalinić.

On je ocijenio da bi svi politički akteri morali stalno, a pogotovo sada kada je mnogo toga u vezi sa sudbinom Republike Srpske na opasnom ispitu, da vode računa o nečemu što može biti veoma važno, a to je da se nikada ne smije dozvoliti da unutar parlamenta nastane nepremostiv sukob o vitalnim pitanjima našeg naroda i Srpske.

"To bi neminovno dovelo do urušavanja ove najvažnije institucije naše zemlje. Uništimo li dignitet Narodne skupštine uništićemo i Republiku Srpsku. Kao i prije 30 godina neka narodni poslanici budu spremni da plate najvišu cijenu i podnesu najveću žrtvu da se takva tragedija nikada ne desi", poručio je Kalinić.