Bivši predsjednik NSRS

Kalinić: Opozicija mora da zna da Srpska nije na prodaju

  • Izvor: ATV
  • 30.10.2021.12:42

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić, kazao je tokom gostovanja u emisiji ATV-a "Priča se", da su zapadne sile debelo upetljale svoje prste u dešavanja u BiH, te da opozicija mora povesti računa o tome da država nikada nije na prodaju.

"Zapadne sile su očigledno debelo i dalje upetljali svoje prste u zbivanja u BiH. Žele da političkom silom i političkim nasiljem izguraju jedan koncept koji u suštini odgovara samo jednom narodu u BiH, a to su Bošnjaci. Vidimo da se i Hrvati, na određen način distanciraju od te ideje o građanskoj državi i preferiraju ideju o zaštiti nacionalnog identiteta", naveo je Kalinić. 

On je poručio da su aktuelna vitalna pitanja značajna za opstanak Republike Srpske. 

"Tokom rata su se ti međusobni sukobi potiskivali u drugi plan, da bismo se izborili sa ratnim dešavanjima i opstankom Republike Srpske. Kada se rat završio, mogla se osloboditi sva politička snaga, na svim stranama, svih stranaka koje su bile u NSRS. Tako je Skupština poslije rata funkcionisala, ja sam svjedok toga, gdje sam u tri mandata bio predsjednik iste. Vodili smo računa o dignitetu Skupštine kroz to što smo omogućavali da na jedan demokratski, argumentovan način, kroz jednu normalnu atmosferu, uvažimo svačije mišljenje. To je jako važno, da bi se sačuvao dignitet NSRS. On je ovoga trenutka najviše ugrožen. Gubeći ga, slabimo poziciju Srpske. Ne smijemo uništiti NSRS jer je onda u pitanju sama sudbina Republike Srpske. Sve može biti na prodaju, ali država nikada i nikome i opozicija mora o tome da vodi računa", dodao je Dragan Kalinić.


Tagovi: