Zaključak sastanka u Parlamentu Srpske

Jedinstvena Republika Srpska: Predstavnici Srpske od sutra ne učestvuju u radu zajedničkih institucija

  • Izvor: ATV
  • 26.07.2021.18:49

Predstavnici političkih stranaka u Republici Srpskoj, obacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju to neprihvatljivim i ništavnim - poručeno je na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj.

"Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara", kazao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao da ne postoji legalni i legitimni visoki predstavnik.

Srpski predstavnici od sutra neće učestvovati u radu na nivou zajedničkih institucija BiH.

"Ne povlači se niko, samo nema uslova za rad u Predsjedništvu BiH, parlametnu BiH i Savjetu ministara BiH", rekao je Čubrilović.

Dodik: Novi visoki predstavnik nema nikakav legitimitet

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da su imali konstruktivan pristup.

On je rekao da na niovu BiH neće učestvovati u odlučivanju dok se sve ovo ne anulira.

Dodik je rekao da novi visoki predstavnik nema legitimitet i da neće biti prihvatana nijedna njegova odluka.

On je naveo da je sastanak uslijedio povodom veoma složene situacije poslije najnovije odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Doneseno nekoliko zaključaka

• Politički predstavnici iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i ništavnim.

• Smatramo da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama BiH - Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara.

• Odbacuje se svako nametanje na nivou BiH i ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa procedurama i odbacuje se saradnju s njim.

• Na sastanku je bilo riječi i o drugim aktivnostima koje će biti u narednom periodu

• Preko poslaničkih klubova biće upućena dva zakona vezana za ovu tematiku, a riječ je o krivičnim zakonima.


Osim Čubrilovića, koji je i lider Demosa, sastanku su prisustvovali predsjednik Srpske Željka Cvijanović, lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NPS-a Darko Banjac i NDP-a Dragan Čavić.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".